IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Имотите носят само умерен системен риск за европейските банки

Най-уязвими са офисите на непървокласни локации, а в жилищния сектор най-силен ще бъде натискът в страни, в които ипотечните кредити с плаваща лихва преобладават

12:18 | 28.06.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Секторът на недвижимите имоти съставлява само умерен системен риск за повечето европейски банки, тъй като те имат скромна експозиция към него в кредитните си портфейли. Швеция и Германия обаче са изключения, съобщава S&P Global Ratings в свой доклад, цитиран от Ройтерс.

В доклада си за условията за кредитиране през третото тримесечие на 2023 г. рейтинговата агенция посочва, че перспективите за части от имотния пазар не са добри, тъй като се очаква условията за финансиране в Европа да продължат да се затягат с повишаването на лихвите от централните банки в борбата им с инфлацията.

„Перспективите за ключови сегменти от недвижимите имоти в Европа не са добри, въпреки че според нас съществува само умерен системен риск предвид ролята и силата на по-големите европейски банка“, отбелязва S&P.

Макар че европейските икономики, домакинства и компании се оказват относително устойчиви пред най-бързото затягане на цикъла от световната финансова криза насам, има кредитни рискове в бъдеще заради упорито високата инфлация и по-високите лихви“, пише компанията.

В сектора на недвижимите имоти офисите, особено тези на непървокласни локации, са най-уязвими, а в жилищния сектор S&P очаква по-силен натиск в страни с висок дял на ипотечни кредити с плаващи лихви, където ръстът на лихвените проценти е най-голям. Швеция е една от тези страни.

Но портфейлите с жилищни кредити вероятно няма да бъдат голям източник на кредитни загуби за европейските банки предвид относителната сила на финансите на домакинствата и на пазарите на труда, както и строгите регулационни стандарти за ипотечно кредитиране.

В бъдеще S&P посочва като основни рискове крехък икономически растеж, възможна ескалация и разширяване на конфликта между Украйна и Русия и по-високи лихви в съчетание с ограничен достъп до финансиране, особено за компании с нисък рейтинг в момент, когато банките затягат стандартите си за кредитиране, а централните банки изтеглят ликвидни средства от пазарите с фиксиран доход.

В основния си сценарий компанията очаква икономическата дейност в еврозоната да се свие към края на годината с отшумяването на ефекта от възстановяването след пандемията и по-високите лихви, които вероятно ще подкопаят търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още