IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа са в по-добра позиция от американските относно рисковете за бизнес имотите

Празните имоти на Стария континент са по-малко, а обвързаните с инфлацията наемни договори - повече, в сравнение със САЩ, отбелязва JPMorgan

19:02 | 30.03.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Банките в Европа са изправени пред по-слаба заплаха от някои от проблемите, които сега помрачават пазарите на бизнес имоти в САЩ, считат анализатори от JPMorgan, цитирани от Ройтерс.

Икономисти са притеснени, че бизнес имотите може да са следващата проблемна област, ако затрудненията на световните банкови пазари предизвикат по-широка кредитна криза в сектора за трилиони долари, който вече е подложен на натиск.

Търсенето на офис площи е подкопано от тенденцията по време на пандемията за работа от вкъщи и макар растящите лихви по кредитите в света да оскъпяват заемите за фирми, структурата на европейския пазар осигурява известен комфорт.

„Като цяло считаме, че зараза от американските банки или американските бизнес имоти към европейските банки и пазари не е оправдана предвид различната секторна динамика“, коментират анализатори на JPMorgan в свой анализ.

Макар че американският пазар е помрачен от висок дял на свободните офис площи и незначителен ръст на наемите, Европа има далеч по-малко празни имоти и се възползва от по-големия дял на обвързани с инфлацията наемни договори, отбелязват анализаторите.

„Европа: 2 – САЩ: 0!“, обобщава положението JPMorgan с футболна терминология.

Основното опасение на ръководителите е от т. нар. порочен кръг, при който притеснения за стабилността на банките предизвикват масово теглене на влогове и насърчават банките да намаляват заемите за имоти в усилия да освободят средства.

Това ще ускори забавяне на имотния сектор, задълбочавайки притесненията за стабилността както по време на световната финансова криза през 2007-2008 г. и много други големи сривове.

Анализатори от Capital Economist съобщиха тази седмица, че цените на бизнес имотите в САЩ ще намалеят с още 18-20%, след като вече отстъпиха с 4-5% от връхната си точка в средата на 2022 г.

Кредитирането на бизнес имоти съставлява около 40% от всички заеми от по-малки американски банки, определени от Федералния резерв като банки извън 25-те най-големи по размер на активите. Тези банки съставляват около 70% от неизплатените заеми в сектора на бизнес имотите.

JPMorgan коментира, че значителна част от по-положителната ѝ гледна точка за бизнес имотите в Европа се дължи на готовността на европейските банки да продължат да осигуряват финансиране за сектора с началото на успокояването на пазарите на финансиране на едро.

„Според нас ликвидността е от основно значение, особено в контекста на толкова неликвиден клас активи като бизнес имотите“, отбелязват анализаторите на банката.

„Съвсем лекомислено може да се изкушим да кажем, че оценките нямат значение, докато не се наложи да продаваме активи, при това бързо!“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още