IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на индустриални имоти в София остава силно, свободните площи са само 2%

Наемите на индустриални площи в различните райони на столицата се изравняват и се очаква да растат заради високото търсене и заетост в сектора

18:13 | 18.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Свободните площи на пазара на индустриални имоти в София продължават да намаляват през първото полугодие въпреки големия обем новопостроени индустриални сгради, а нетното усвояване е стабилно. Това показва, че търсенето е силно и секторът е в много добро състояние, сочи анализ на консултантската компания MBL.

Общият обем индустриални площи в София към първото полугодие надхвърля 4 млн. кв.м готови за ползване площи. Други 252 хил. кв.м са в процес на изграждане и се очаква да бъдат завършени през следващата година. Приблизително две трети от настоящия сграден фонд се ползва от собствениците си, докато останалата част се отдава под наем.

Най-голям дял индустриални площи се намират в източната част на града (41%), докато най-активна строителна дейност към момента се извършва в северните райони на София. От текущите проекти повече от половината (132 хил. кв.м) са предвидени да бъдат отдавани под наем.

Високо търсене

Търсенето в сектора е високо и стабилно през последните няколко години за разлика от други сегменти на бизнес имотите, които бяха негативно засегнати от пандемията и последвалите икономически сътресения, отбелязва консултантската компания. За да се задоволи нарастващото търсене, през последните три години в сектора се развива активно строителство и на пазара са реализирани множество проекти.

Средното ниво на свободни площи в индустриалния сектор в столицата е било под 3% още от второто полугодие на миналата година и продължава да се понижава през 2023 до 2%, което демонстрира стабилен сектор и здравословни нива на търсене от страна на наемателите.

През първата половина на 2023 г. източните индустриални части са имали най-малко налични площи, които да предложат на пазара. Там свободните площи са под 1%. Високата заетост в тази част на София се дължи най-вече на бързия и лесен достъп до две от основните магистрали в България – „Тракия“ и „Хемус“.

Изравняване на наемните нива

Средните нива на наемите варират между 3,90 и 5,10 евро на кв. метър в зависимост най-вече от локацията и характеристиките на сградата.

Докато в предишни периоди търсените наеми в южните и източните индустриални зони са били по-високи в сравнение с други части на столицата, то през първата половина на 2023, нивата на наемите относително се изравняват навсякъде с прогноза да се повишават вследствие на високото търсене и високата заетост в сектора.

Най-голямо средно увеличение през периода регистрират северните части на София, където няколко нови и модерни индустриални сгради търсят значително по-високи наеми, повлиявайки на средното наемно ниво в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още