IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затруднената имотна индустрия в Германия иска подкрепа за милиарди евро от Берлин

Сред исканията са замразяване на данък върху продажбите на имоти и програма за нисколихвени кредити в подкрепа на новото жилищно строителство

08:04 | 25.07.23 г.
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германската имотна индустрия ще поиска от правителството подкрепа за милиарди евро на среща с канцлера Олаф Шолц в момент, когато имотният сектор в страната навлиза в най-тежката си криза от десетилетия, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Ройтерс.

Срещата с политици, министри и представители на индустрията в канцлерството е насрочена за 25 септември и на нея ще бъдат обсъдени недостигът на жилища в най-населената страна в Европа и имотната криза, задълбочена от срива на цените.

Представители на компаниите ще призоват за подкрепа под формата на драстични данъчни облекчения и други мерки, стъпка, която показва нарастващото безпокойство в сектора, допълват източниците.

Най-голямата икономика в Европа е изправена пред голяма промяна в тенденциите след края на епохата на евтините пари, която подхрани десетилетен имотен бум. Сега индустрията е изправена пред несъстоятелност, свиване на сделките и намаляващи цени.

Германия, чието население през последно време нараства, тъй като милиони хора пристигат в страната, цели да строи по 400 хил. апартамента на година, но изпитва затруднения. Запознат с подготовката на срещата източник заяви, че ще бъдат обсъдени и строителните усилия, които бяха засегнати от войната, инфлацията и енергийната криза.

Президентът на Германската имотна федерация Андреас Матнер настоява правителството временно да замрази данък върху продажбите на имоти и иска програма за нисколихвени кредити в подкрепа на новото жилищно строителство.

„Разтревожен съм, тъй като сме в дълбока имотна криза. А имотната криза се нуждае от ясни, структурирани и откровено радикални крачки за преодоляването ѝ“, заяви Матнер.

Тим-Оливер Мюлер, ръководител на Федерацията на германската строителна индустрия, казва, че също настоява за извънреден пакет от мерки, които да включват и продажба на намалени цени на обществени терени за строителството на жилища под наем.

Според Мюлер различните мерки се нуждаят от личната подкрепа на Шолц, защото той спечели изборите с платформа за достъпни наеми и увеличаване на строителството на апартаменти. „Той трябва да предприеме много спешни действия“, категоричен е Мюлер.

Германското жилищно министерство, което координира срещата през септември, заяви, че вече е инжектирало милиарди в подкрепа на сектора.

Остава неясно дали има подкрепа за премахването на данъка върху продажбите, който генерира 17 млрд. евро през 2022 г. и това го превръща в един от най-значимите източници на приходи за Германия.

Някои видни фигури изразяват колебания. Данял Баяз, финансов министър на богатата югозападна провинция Баден-Вюртемберг с едни от най-високите приходи от имотния данък, заяви, че не е запознат с „добре обосновани предложения за контрафинансиране“.

Слабостта при бизнес имотите в САЩ в момент, когато офисите остават празни след пандемията, и сривът в Швеция на един от най-големите собственици на имоти в страната насочват вниманието към проблемите в сектора на глобално равнище.

От години имотният пазар в Германия е смятан за убежище и се превърна в голяма притегателна сила за чуждестранни инвеститори. Но сделките се сринаха с 59% през първото полугодие спрямо година по-рано, сочат данни на консултантската компания JLL.

Цените на жилищата са намалели с 6,8% през първото тримесечие, което е най-големият спад от началото на воденето на статистика от Германската статистическа служба.

На карта е заложена стабилността на най-голямата икономика в Европа, в която имотният сектор съставлява около една пета от брутния вътрешен продукт и една десета от работните места.

Публикувани неотдавна данни показват натиска, на който е подложен имотният сектор, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) повишава лихвите и не се очаква скоро да спре.

Новите разрешения за строеж в Германия са намалели с 27% през първите пет месеца на тази година спрямо същия период на миналата година, показаха данни от миналата седмица.

Спадът е „катастрофален“, заяви Андреас Бойлих, председател на Федералната асоциация на независимите имотни и жилищни компании.

По-рано този месец строителната компания Centrum Group обяви, че е изпаднала в несъстоятелност, като посочи „токсичния триъгълник“ на растящи разходи, по-високи лихви и блокирани инвестиции.

Матиас Достердик, главен изпълнителен директор на строителната компания Gerch, нарече развоя на събитията притеснителен.

„Това е само началото. Ще видим още случаи на несъстоятелност през идните месеци“, допълни той.

Други проекти се ограничават. Печатащата пари германска централна банка, която счита, че имотите може да са надценени с 40%, ограничи собствените си планове за разширяване на комплекса си във Франкфурт.

„Трудно е да видим светлина в края на тунела на имотния сектор в момента“, коментира Андреас Науйокс, партньор в адвокатската кантора Noerr във Франкфурт, специализиран в недвижимите имоти.

Финансовите регулатори в Германия са нащрек. Националният финансов регулатор BaFin определи корекции при имотите като основен риск и анализира банковото кредитиране за жилищни и бизнес имоти.

Във Франкфурт германската банкова столица и дом на ЕЦБ, множество кранове насищат хоризонта, докато издигат нови и нови сгради.

„Но това са проектите, започнати през последните четири до пет години“, казва Симоне Запке, ръководител на строителния надзор във Франкфурт.

В обозримо бъдеще строителството ще остане „долина на плача“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още