IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в Германия спаднаха с 50% до петгодишно дъно

Пазарът е в застой, тъй като продавачи и купувачи не успяват да се договорят за цената

12:01 | 05.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският пазар на бизнес имоти е достигнал най-ниското си ниво от поне 2017 г. насам - пореден признак за сътресенията, породени от нарастващите лихви, предава Bloomberg.

Обемът от сделки през първото полугодие на 2023 г. е намалял с 50% спрямо предишните шест месеца до 14,9 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания JLL. Той е с почти две трети под средното нива през последните пет години.

Пазарът на бизнес имоти в Германия замръзна. Графика: Bloomberg LP Пазарът на бизнес имоти в Германия замръзна. Графика: Bloomberg LP

Замръзването на пазара в Германия е в унисон със сходни развития в други европейски страни като Швеция, Ирландия и Великобритания. Пазарите на бизнес имоти са в застой, докато купувачи и продавачи не успяват да се договорят за цената.

Растящите лихви тласкат нагоре разходите за обслужване на заемите, карайки потенциалните инвеститори в имоти да искат по-висока доходност. Това води до понижаване на офертните цени, а собствениците се въздържат да предоставят големи отстъпки спрямо номиналните стойности след десетилетие на ръстове.

Сделките изчезват с по-бавен темп. Графика: Bloomberg LP Сделките изчезват с по-бавен темп. Графика: Bloomberg LP

Но има признаци, че темпът на свиване на пазара се забавя, тъй като годишните спадове вече не са толкова тежки, сочат данните на JLL. Спирането на спадовете ще бъде първата крачка към евентуален ръст.

Сигурността за пътя на лихвите в бъдеще може отново да задвижи пазара, като позволи на купувачи и продавачи по-лесно да срещат очакванията си. В момента пазарите очакват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спре историческата си поредица от лихвени повишения по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още