IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища спадат за четвърти пореден месец

Пазарът обаче показва устойчивост, коментират от ипотечния кредитор Halifax

17:15 | 07.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са се понижили през юли за четвърти пореден месец и изглежда, че спадът ще продължи и през 2024 г., но пазарът показва някои признаци на устойчивост въпреки повишаването на разходите по заемите, съобщи ипотечният кредитор Halifax в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Цените са се понижили с 0,3% спрямо юни, което е сходен темп с регистрираните от април насам.

На годишна база те са се понижили с 2,4%, което е малко по-малко от спада от 2,6% през юни, който беше най-големият от юни 2011 г. насам.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Британският жилищен пазар се забави в резултат на непрестанното повишаване на лихвените проценти от страна на Английската централна банка от декември 2021 г. насам, целящо да ограничи упорито високата инфлация.

Но спадът в цените на жилищата досега е малък в сравнение с рязкото им покачване по време на пандемията.

Средните цени остават с около 45 хил. паунда (57 250 долара), или 19%, над нивата отпреди пандемията, сочат данните на Halifax.

От компанията допълват, че цените почти не са се променили през последните шест месеца, а търсенето от страна на купувачите на първи дом се запазва, като някои от тях търсят по-малки жилища, за да компенсират по-високите лихви по ипотечните кредити.

Въпреки това секторът на покупко-продажбите на имоти изглежда подложен на натиск, което може да означава, че все повече жилища ще бъдат обявени за продажба, а това би могло да намали дългогодишния недостиг на жилища на пазара и да окаже допълнително влияние върху цените.

Ким Кинеърд, директор на Halifax Mortgages, очаква цените на жилищата да продължат да спадат и през следващата година.

"Въз основа на настоящите ни икономически предположения очакваме, че това ще бъде по-скоро постепенен, отколкото рязък спад, който едва ли ще обърне напълно ръста на цените на жилищата, регистриран през последните години", отбелязва Кинеърд.

Анкета на Ройтерс сред анализатори, публикувана в началото на юни, сочи, че през 2023 г. цените на жилищата ще спаднат с 3%, а през 2024 г. ще се задържат на едно ниво.

Някои икономисти обаче предвиждат по-голям спад поради повишаването на лихвите по ипотечните кредити през последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още