IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателни промени смекчават административното бреме за паметниците на културата

Разглежда се възможността за въвеждане на еднофазно съгласуване на проектите при определени категории паметници на културата

18:37 | 21.08.23 г. 1
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Министерството на културата (МК) подготвя промени в Закона за културното наследство (ЗКН), които ще бъдат публично представени до края на годината. Целта на предложенията е да бъдат съкратени сроковете за съгласуване на проектите и да се облекчат административните процедури в системата на културно-историческото наследство. Това съобщи зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев на работна среща с представители на Камарата на архитектите в България (КАБ).

От страна на МК в срещата участваха зам.-министър арх. Чавдар Георгиев; директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров и Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“. КАБ бе представена от председателя арх. Владимир Милков, зам.-председателите арх. Мартин Христов и арх. Константин Пеев, както и председателя на РК София - област арх. Борислав Владимиров.

Реформиране на законодателството

Георгиев обясни, че се разглежда възможността за въвеждане на еднофазно съгласуване на проектите при определени категории паметници на културата. Паралелно с това се предвижда оптимизиране на структурата на НИНКН с цел децентрализация и увеличаване на капацитета, допълни арх. Петър Петров.

От КАБ са готови да съдействат с експертиза в процеса по реформиране на законодателството в сектора. Арх. Владимир Милков обърна внимание на необходимостта от спазване на сроковете по съгласуване на проектите за културно-исторически паметници. Той предостави на Георгиев списък със забавени преписки на членове на КАБ. Министърът се ангажира да разпореди проверка на всички преписки в списъка.

Арх. Мартин Христов коментира проблема с липсата на режими за опазване на много недвижими културни ценности в България. Често те са декларирани, но нямат окончателен статут и липсва регламент за допустимите намеси в тях. Това ги поставя в опасност и забавя значително съгласуването им в институциите. Арх. Христов даде пример с Варна, където има 700 декларирани сгради - паметници, за които не са разписани режими за защита. От МК се ангажираха да осигурят поетапно финансиране за обследването им и създаването на правила за тяхното опазване. Постигната бе договорка да се формират работни групи с участието на експерти от КАБ, които да съдействат в процеса по проучване и опазване на наследството.

Нова сграда за КАБ

Арх. Милков постави въпроса за възможността КАБ да кандидатства за предоставяне за ползване на бившата сграда на НИНКН на бул. “Дондуков”. През 2022 г. са водени преговори по темата с тогавашния министър на културата проф. Велислав Минеков.

От КАБ се ангажират да кандидатстват за финансиране по национални програми, както и да предоставят собствени средства за реставрацията на сградата. От професионалната организация ще направят безвъзмездно проект за цялостно обновяване на зданието, което ще бъде запазено в автентичния си вид. Предстои КАБ да внесе в МК мотивирано предложение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
Ееее, най-после иддиоттът на чата, любимецът на медията - Търчилъжи, класикът на детските приказки - джуджето Лъжливко, ще може да се разправи с всички паметници, които му пречат да достигне до стандартното огледало в тоалетните по бензиостанцьиате и да се погледне в целия си патриотичен, богатирски ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още