IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за ипотечни кредити в САЩ достигнаха най-ниското си ниво от 1995 г.

Ръстът на лихвите по жилищните заеми подлага на натиск имотния пазар отвъд Океана

16:30 | 24.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заявленията за ипотечни кредити в САЩ с цел покупка на жилище са намалели миналата седмица до почти 30-годишно дъно - знак, че недвижимите имоти са под натиск заради повишаването на лихвите през последно време, пише Bloomberg.

Индексът на Асоциацията на ипотечните банкери за заявленията за покупки на жилище е отбелязал спад от 5% до 142 пункта, най-ниското ниво от 1995 г. насам. Данните показват още, че лихвата по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент е нараснала с 15 базисни пункта до 7,31% в седмицата до 18 август, най-високото ниво от края на 2000 г. насам.

След включването на спада в дейността по рефинансирането общият показател за търсенето на ипотечни кредити се е понижил с 4,2 на сто.

Заявленията за покупка на жилище в САЩ намаляха до най-ниското си ниво от 1995 г. насам. Графика: Bloomberg LP Заявленията за покупка на жилище в САЩ намаляха до най-ниското си ниво от 1995 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Лихвите по заемите продължават да растат и тази седмица, като изданието Mortgage News Daily, което актуализира данните си по-често, даде във вторник ниво на лихвата по 30-годишните кредити с фиксиран лихвен процент от 7,5%.

Лихвите по ипотечните кредити зависят от американските държавни ценни книжа, а доходността по тези облигации расте, тъй като трейдърите все по-често виждат устойчива икономика, която ще запази лихвите по-високи за по-дълго време.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл трябва да говори на годишния симпозиум на централната банка в Джаксън Хоул в петък, а протоколите от заседанието на Фед миналия месец показаха, че повечето ръководители все още виждат значителни рискове за ускоряване на инфлацията, които може да изискват повишаване на лихвите.

Това ще задържи лихвите високи и наред с все още високите цени на жилищата ще подложи на допълнителен натиск жилищния пазар, който показваше обещаващи признаци през последните месеци.

Нови данни за жилищния пазар илюстрират допълнително тенденцията – собствениците на жилища не са склонни да продадат имота си и да изтеглят ипотечен кредит с по-висока лихва, затова бъдещите купувачи се насочват към новото строителство.

Отделен доклад показа, че продажбите на нови жилища са нараснали миналия месец до най-високото си ниво от над една година след ревизиране надолу на данните за предходните месеци.

Общият индекс на Асоциацията на ипотечните банкери за заявленията за ипотечни кредити, включващ и рефинансирането, е намалял до 184,8 пункта, близо до най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

Допитването, което се провежда седмично от 1990 г. насам, използва отговори от ипотечни банкери, търговски банки и спестовни банки. Данните обхващат над 75% от общите заявления за отпускане на жилищни заеми в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още