IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните офиси в САЩ и в Лондон са на поне 20-годишен връх

Големите компании се въздържат от сделки с имоти, тъй като работните практики остават неясни

14:55 | 10.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на офис площи е намаляло още, а празните офиси са достигнали най-малко 20-годишен връх в САЩ и в Лондон, тъй като хората продължават да работят от вкъщи въпреки опитите на компаниите да върнат служителите си в офиса след пандемията от COVID-19, пише Financial Times.

Празните офис площи са достигнали нови върхове, а инвестициите в офиси са намалели рязко през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2022 г. в Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, показват първоначалните данни на компанията за анализи CoStar, съсредоточена върху бизнес имотите.

Трайното забавяне на офис пазара се случва, докато по-високите лихви по заемите и ниската заетост свиват оценките на сградите, а компании като Amazon, BlackRock, Lloyds Banking Group и JPMorgan въведоха през последните месеци задължително присъствие на служителите си в офиса в определени дни.

„В момента наистина не се случват големи сделки. Има разделение в очакванията между продавачи и купувачи“, коментира Марк Стансфийлд, директор на отдела за анализи на британския имотен пазар в CoStar.

Джонатан Гарднър, ръководител на отдела за офиси в центъра на Лондон в консултантската компания Savills, коментира, че големите компании се въздържат от сделки с имоти, тъй като „все още се опитват да разберат нуждите си от площи“ на фона на променените работни практики от наложената от COVID работа от вкъщи към хибриден модел и ръст на задължителното присъствие в офиса.

Свободните площи в Сан Франциско достигнаха 20-годишен връх и са на ниво от 20% през третото тримесечие спрямо 6,3 на сто в началото на пандемията. Калифорнийският технологичен център е генерирал инвестиции в офис площи за 454 млн. паунда през периода, под една трета от средното ниво преди пандемията.

„Градове като Сан Франциско са засегнати особено тежко предвид нивото на хибридната работа и на заетост от технологичните компании там“, отбелязва Стансфийлд. Технологичните служители възприемат работата от разстояние повече от другите служители в офиси, казват анализатори.

Инвестициите в Лондон леко са нараснали до 2 млрд. паунда през третото тримесечие благодарение на многобройни сделки в Ситито, стимулирани от апетита към зелени, модерни и наскоро преустроени офиси в центъра на британската столица, чието предлагане е недостатъчно. Но те остават под нивата преди пандемията и са с над една пета по-малко на годишна база.

Технологичният и медийният сектор в исторически план подкрепят усвояването на офис площи в Лондон, но компаниите в тези индустрии намаляват площите си заради по-бавния си растеж, коментира Гардинър. Свободните офиси в Лондон са достигнали 9% през третото тримесечие, най-високото ниво, откакто CoStar е започнала да води статистика през 2003 г.

Картината в Ню Йорк е също толкова мрачна през третото тримесечие, показват данните на компанията. Инвестициите в офиси в града са намалели с 60 на сто спрямо предишното тримесечие, а нивото на свободните площи е останало 13,4 на сто и е близо до около 20-годишен връх.

Като положителен знак за сектора на бизнес имотите наемната дейност показва признаци на възобновяване на активността през третото тримесечие. Големи сделки в Ситито и в Уест Енд в Лондон са довели до ръст с 19% на наемната дейност във Великобритания през тримесечието. В САЩ наемната дейност е отбелязала покачване от 13 на сто въпреки спада в Сан Франциско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още