IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-строгите политики за завръщане на служителите няма да помогнат на полупразните офиси в САЩ

Собствениците на офис сгради трябва да се справят с празни площи, които са близо до рекорден връх

20:00 | 03.10.23 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Първо добрата новина за собствениците на офиси в САЩ – скок след Деня на труда тласна броя на завърналите се в офиса служители в средата на септември до най-високото ниво от началото на пандемията, пише Wall Street Journal.

А сега лошата новина – присъствието в офисите в големите градове все още е далеч от нивото през 2019 г. и строгите мерки на компаниите се оказват до голяма степен неефективни за много по-голямо присъствие в офисите.

Впрочем, редица сили – от перспективата за повече случаи на COVID-19 през есента до пробуждането на икономиката, може да преобърнат нивото на завръщане в офисите, казват собственици на имоти и представители на градските власти.

Главните изпълнителни директори на големи компании повече от всякога увеличават усилията си за запълване на работните си площи. Компанията-майка на Facebook Meta Platforms, Amazon и JPMorgan Chase са сред компаниите, които неотдавна заявиха, че ще бъдат по-строги към служителите, които не се явяват в офиса. През август Meta уведоми служителите си, че може да станат обект на дисциплинарни действия, ако редовно нарушават новите правила на работното място.

Но тези действия все още не са повишили значително броя на завърналите се служители в офисите на национално ниво и повечето компании остават склонни да разрешават на служителите си да работят поне в част от времето от разстояние въпреки заявките за по-строг подход.

Повечето служители ходят в офиса в средата на седмицата, но етажите са рядко населени в понеделник и петък. В Чикаго в някои дни от септември броят на завърналите се служители е надхвърлил 66%. Но в петъците той е спаднал до 30%. В Ню Йорк нивото на завръщане в офиса варира от 25% до 65%, сочат данни на компанията Kastle Systems, която следи използването на карти за сигурност от служителите.

Общото средно ниво на завърналите се служители в офиса в десетте града, следени от Kastle Systems, е достигнало връх от 50,4% спрямо нивата през 2019 г. в седмицата до 20 септември, въпреки че е намаляло под 50% следващата седмица.

Разочароващият темп на завръщане в офиса е още един удар за собствениците на офис сгради, които не успяват да запълнят почти рекордно високите свободни площи. Средното ниво на празните офиси в страната нарасна до 19,2% миналото тримесечие, малко под историческия връх от 19,3% през 1991 г., показват първоначални данни на Moody’s Analytics за третото тримесечие.

Бизнес ръководители в Ню Йорк, Детройт, Сиатъл, Атланта и Хюстън, интервюирани от WSJ, са заявили, че виждат съвсем леки подобрения в присъствието в офис сградите след Деня на труда.

Разхлабеното прилагане на правилата за завръщане в офиса е една от причините служителите все още да могат да работят от вкъщи. На кръгла маса в Хюстън миналата седмица само една от 12-те присъстващи компании заяви, че ще включи политиката за завръщане в офиса в прегледите на представянето.

„Това е явно мнение на малцинството, което накара останалите да поклатят глава“, казва Крис Ларсън, главен изпълнителен директор на компанията Central Houston, която насърчава бизнеса в града и беше спонсор на дискусията.

По-лошото е, че бизнес ръководители и представители на градските власти твърдят, че виждат повече сили, които могат да забавят завръщането в офиса, отколкото такива, които могат да го ускорят.

Случаите на COVID-19 растат и вероятно ще продължат да се увеличават през есенните и зимните месеци. „Ако трябва да се върнем към правилата за дистанциране и носене на маска, това наистина нарушава офис културата“, казва Катрин Уайлд, ръководител на бизнес групата Partnership for New York City.

Много градове се борят с ръст на бездомниците и престъпността. Сан Франциско, Филаделфия и Вашингтон, които имат такива проблеми, са сред градовете с най-нисък дял на завърналите се в офиса служители, сочи индексът на Kastle System.

Около 90% от анкетираните членове на Търговската камара в Сиатъл са заявили, че градът не може да се възстанови, докато не бъде намерен отговор на проблемите с бездомничеството и обществената безопасност, казва Рейчъл Смит, главен изпълнителен директор на камарата. Тези проблеми се вземат предвид, когато компаниите решават дали да върнат служителите си в офиса и какви площи са им необходими, допълва тя.

Намаляването на федералните услуги и на транспорта също оказват влияние. Времето за чакане на автобуси на Houston’s Park & Ride, една от най-често използваните услуги от пътуващите до работа, нараства отчасти заради недостиг на служители.

Пътуването до работа „остава най-значителната бариера“ пред подобряването на нивото на завърналите се в офиса служители, отбелязва Ларсън.

Някои собственици на имоти казват, че компаниите ще имат по-голямо влияние в задействането на задължителни правила за завръщане в офиса, ако икономиката отслабне. Вече има признаци за такъв преход в градове, силно зависими от технологичния сектор, където ръстът се забавя, а броят на съкращенията расте.

Но огромна рецесия може да навреди на завръщането в офисите, ако доведе до повсеместни съкращения. „Може би ще получите известно успокоение със завръщането на повече служители. Но ако служителите са по-малко, това все още е нетен негатив за офиса“, коментира Дилън Буржински, анализатор в компанията Green Street.

Вялото завръщане в офисите кара много градски и бизнес ръководители да искат помощ от федералното правителство. Група от Great Lakes Metro Chambers Coalition неотдавна проведе среща с градски ръководители във Вашингтон и лобира за стимули за компании, които поемат ангажименти към градските центрове в САЩ.

Но шансовете за приемане на подобно законодателство са малки. „Първо трябва да достигнем кризисни измерения. Но сега се опитваме да положим основите“, казва Санди Баруа, главен изпълнителен директор на Регионалната камара в Детройт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още