IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проптех компаниите у нас са привлекли 200 млн. долара финансиране за пет години

42% от компаниите развиват дейността си на международния пазар, сочи доклад

18:34 | 28.11.23 г.
Снимка: Proptech.bg
Снимка: Proptech.bg

Около 200 млн. долара е размерът на финансирането, което успяват да привлекат българските проптех компании през последните пет години. Най-успешните от тях към момента се оценяват на над 605 млн. долара, сочат данни от Bulgarian Proptech Mapping Report 2023, първия публичен доклад, представящ картината в проптех сектора у нас, изготвен от Proptech.bg.

„Проптех секторът обединява компании, които съчетават модерните технологии и недвижимите имоти. Това е направление, което през последните години се развива в цял свят, особено в САЩ, а през последните години и в Европа“, коментира Георги Павлов, който е инициатор на доклада и създател на първата българска проптех общност Proptech.bg.

Докладът, в който са включени 45 компании, обхваща стартъпи, създадени през последните десет години, от които около 55% вече са успешно финансирани. 42% от компаниите развиват дейността си на международния пазар, а останалите функционират изцяло в България, сочат данните от мапинга. Във включените в доклада компании към момента работят над 1000 души.

Българската проптех компания с най-висока пазарна оценка към момента е Shelly с 412 млн. долара. Тя е IoT компания, съсредоточена основно в производството на устройства за дома, които позволяват контрол от разстояние на електрически уреди чрез мобилния телефон, компютър или системи за автоматизация на дома. Компанията има присъствие в над 60 страни.

На второ място е OfficeRnD с оценка от 81 млн. долара. Компанията, която присъства на пазарите в България, Австралия, САЩ и Великобритания, предоставя софтуерни решения за управление на гъвкави и хибридни работни пространства. Тя е успяла да привлече инвестиции за 15 млн. долара. 

На трето място е компанията Ampeco с пазарна оценка от 71,5 млн. долара и присъствие в над 45 страни. Тя предлага платформа за управление на електромобилни зарядни станции и има над 120 клиенти, представляващи над 62 хил. зарядни станции. Компанията е привлякла инвестиции за 16 млн. долара. 

В топ пет попада и компанията Propy с пазарна оценка от 30 млн. долара, която е фокусирана върху американския пазар. Компанията, основана от Наталия Караянева и Деница Тюфекчиева, предоставя платформа, която улеснява сделките с недвижими имоти. Тя се състои от платформа за имотни обяви, платформа за сделки и децентрализиран регистър, които използвани в комбинация, елиминират измамите и улесняват значително по-бързото осъществяване на имотните сделки. Това е компанията, която е успяла да привлече най-голям обем от инвестиции в размер на 18,2 млн. долара. 

Последната компания от първата петица е Biodit, която има пазарна оценка от 10,75 млн. долара и оперира в ЕС. Тя е специализирана в разработването на модерни биометрични системи за сигурност и обслужва редица индустрия, включително здравеопазване, бизнес и жилищни имоти, места за настаняване, образователна, банкова и автомобилна индустрия.

„Компаниите от топ пет вече са утвърдени и имат сериозно присъствие на пазара, въпреки че са създадени сравнително скоро. Те имат и сериозна пазарна оценка от порядъка на няколко десетки, а една от тях и на стотици милиони долари. Това показва, че проптех секторът създава стойност“, отбеляза Павлов и допълни, че в страната ни има и други проптех компании с шанс за развитие, които са останали извън доклада тази година.

Той коментира, че успешните проптех компании работят на голям международен пазар, тъй като България е малка за самостоятелно развитие на имотните технологии.

Най-успешните компании насочват дейността си към улесняване на трансакциите с недвижими имоти, създаване на различни софтуерни решения за по-ефективна хибридна работа в офисите, използване на биометрични данни за контрол, IoT базирани устройства за създаване и управление на умни домове.

Според статистиката броят на стартъпите в сектора се увеличава повече от два пъти от 2019 г. насам, достигайки 30 компании през 2021 г. и 45 към момента.

Повечето компании в доклада са основани през последните две-три години и това е добър знак за развитието на сектора, коментира Боян Буров, ръководител на акселераторска програма в Pi Labs и съставител на проптех мапинга за 2023 г. Към момента компанията е привлякла финансиране за малко над сто милиона долара и е инвестирала в над 80 проптех компании, 80% от които са базирани в Англия и Европа.

„Една от най-печелившите ни компании е българската OfficeRnD, в която инвестирахме през 2015 г. В момента тя има екип от 140 души, четири офиса в света, а софтуерът ѝ се използва от над 2500 работни места“, отбеляза Буров.

Той допълни, че на глобално ниво проптех секторът се развива много бързо. През 2011 г. общият обем на инвестициите в сектора в света е достигнал едва 700 млн. долара, а десет години по-късно е нараснал почти 40 пъти до 32 млрд. долара. „Бързото развитие на сектора може да се сравни само с финтех индустрията“, отбеляза Буров.

Докладът е разделен на пет подкатегории в зависимост от етапа в процеса по създаване на недвижим имот, за който проптех компаниите дават принос – при първоначалното финансиране, проектирането и строителство, продажбата, управлението и използването на имота.

Буров вижда голям потенциал за развитие на проптех сектора в световен план през следващите години, тъй като недвижимите имоти са най-големият клас активи в света, оценяван на почти 400 трлн. долара, който обаче е на второ място сред най-недигитализираните сектори след лова и риболова. 40% от всички глобални емисии на въглероден диоксид са директно свързани с недвижимите имоти и голяма част от проптех компаниите са съсредоточени във възможностите за разрешаване на този проблем, отбеляза Буров.

Според Георги Павлов оптимизирането на потреблението на енергия от сградите и намаляването на въглеродните емисии в процеса на строителство ще бъдат направленията, в които проптех компаниите ще бъдат силно фокусирани през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още