IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградният фонд на ЕС изостава с постигането на целите за климата до 2030 г.

Изоставането в Централна и Източна Европа е особено голямо, сочи доклад

20:20 | 05.12.23 г. 6
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Сградният фонд на ЕС изостава с постигането на целите за климата до 2030 г. и за въглеродна неутралност до 2050 г. според второто издание на доклада EU Buildings Climate Tracker (EU BCT). За да постигне целта за неутрален по отношение на климата сграден фонд, ЕС трябва да престане да играе "на дребно" и незабавно да ускори темповете на декарбонизация на сградите, пишат авторите на доклада, цитиран от неправителствената организация ЕнЕфект.

Разработеният доклад от BPIE, водещ независим експертен център в областта на енергийните характеристики на сградите, проследява напредъка на сградния фонд в Европейския съюз към целта за постигане на климатична неутралност до 2050 г. под формата на индекс, обхващащ периода от 2015 г. до 2020 г. Тазгодишното издание включва анализ за целия ЕС и специален анализ за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

В сравнение с предходните резултати напредъкът към декарбонизацията на сектора частично се ускорява, но не до степента, необходима за постигане на климатична неутралност в сектора. Стойността на анализа към 2020 г. би трябвало да бъде 18,1 пункта, но е едва 7,8, което води до изоставане от над 10 декарбонизационни пункта. Така, за да се осъществи очакваният напредък до 2030 г., е необходимо всяка година да се постига напредък от 4,7 пункта, вместо планираните 3,6.

Анализът за страните от ЦИЕ показва още по-тревожна тенденция: до 2020 г. напредъкът в декарбонизацията на сградния фонд е с 21 пункта по-нисък от желаната траектория, което е най-голямото изоставане от началото на периода на проследяване през 2015 г. Това изисква значително увеличаване на усилията за прилагане на ефективни политики без допълнително забавяне. С оглед на настоящата ситуация, всяка година в региона на Централна и Източна Европа е необходим напредък от 5,7 пункта, за да се постигнат очакваните до 2030 г. резултати.

Проучването се основава на индекс, съставен от пет показателя, които отчитат емисиите на въглероден диоксид, крайното потребление на енергия, дела на енергията от ВЕИ, инвестициите в обновяване и разходите за енергия на домакинствата. При разглеждане на напредъка между 2015 г. и 2020 г. резултатите за повечето показатели показват разминаване между настоящото състояние и стойностите, необходими за постигане на неутралност по отношение на климата.

• През 2020 г. въглеродните емисии от използването на енергия в сградите са 422 млн. тона, което е с 18% повече от изискваната целева стойност.

• Делът на възобновяемите енергийни източници за отопление и охлаждане е с около 30% по-нисък от изискваното, което налага изготвянето на по-ясна пътна карта за декарбонизиране на сектора на отоплението и охлаждането.

• Натрупаните инвестиции в обновяване през 2020 г. са с 40% по-ниски от изискваните.

• Разходите за енергия на домакинствата бяха близо до достигане на целевите стойности през 2020 г., но последвалото увеличение на цените на енергията оказват отрицателно въздействие върху този показател. Последиците от увеличаването на енергийните разходи на домакинствата могат да бъдат значителни, особено в региони с високи нива на енергийна бедност, какъвто е ЦИЕ, където енергийните разходи на домакинствата вече надхвърлиха с 6,3% очакваната стойност за 2020 г.

След продължил над две години процес преговорите по преработката на Директивата за енергийните характеристики на сградите (ДЕХС) се очаква да приключат до края на тази година със споразумение по окончателния текст.

За да се осъществи Вълната на саниране (Renovation wave) в Европа, ДЕХС трябва да възприеме минимални стандарти за енергийните характеристики на сградите, като се даде приоритет на сградите с най-лоши стартови показатели, с ясни етапи и срокове за изпълнение и осигурен финансов ресурс. По отношение на новите сгради, стандартът за нулевоемисионни сгради трябва поетапно да забрани използването на отоплителни системи на горива с високи въглеродни емисии, препоръчва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 месеца
До: onezero007 ... мишенце , какви 20к ве ?! никой нема да ти купува къщата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
onezero007
преди 4 месеца
До: khaoАбе ***, аз не им искам санирането на ония зелените ***, много съм си добре така. те искат да ми е санирано жилището, ама аз да плащам а??? грантоядите комунисти съвсем сте изперкали, наглеци такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 4 месеца
"Вълната на саниране" ЕПЪМЪ НА ВСИЧКИ *** КЛАЙМЪТЧЕНЧ СЕКТАНТСКИ ТВАРРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
cyclop
преди 4 месеца
ДЕКАРБОНИЗАЦИЯ НА УЙЯ МИ. Аз искам да живея на зелена и топла планета. Моля извънземните колонизатори учтиво да си ЕПЪМЪ и да се изнесете от Земята. Няма да се декарбонизираме. Отивайте на Плутон, там е студено и без СО2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 4 месеца
До: onezero007 ходи да проституирашш, никой няма да ти оправи имота безплатно, безделник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
onezero007
преди 4 месеца
Има си лесен начин - от гей съюза да отпуснат по 20 хиляди евра на жилище и ше ги санираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още