IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища се повишават за втори пореден месец през ноември

Това засилва сигналите, че спадът на цените на жилищата през последната година приключва

14:24 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили за втори пореден месец през ноември, показаха данни на ипотечния кредитор Halifax в четвъртък. Това засилва сигналите, че спадът на цените на жилищата през последната година приключва, съобщава Ройтерс.

Halifax, част от Lloyds Banking Group, заяви, че цените на жилищата са се повишили с 0,5% през ноември на сезонно коригирана база след ръст от 1,2% през октомври, който последва шест последователни месеца на спадове.

Средната цена на жилищата от 283 615 паунда (356 447 долара) е била с 1,0% по-ниска на годишна база, но с 1,7% по-висока спрямо септември.

Конкурентът Nationwide отчете миналата седмица, че цените на жилищата по неговите показатели са се повишили за трети пореден месец през ноември и са с 2% надолу на годишна база.

„Устойчивостта при цените на жилищата през 2023 г. продължава да бъде подчертана от недостиг на предлагани имоти, а не от значително затягане на търсенето от купувачи. Въпреки това последните данни за одобрението на ипотеките предполагат лек ръст на активността“, казва директорът на Halifax Ким Киниърд.

Консултантската компания Capital Economics прогнозира допълнителен спад от 1,5% на цените на жилищата за 2024 г., но заяви, че понижението може да е по-малко.

„Макар че плитка рецесия и ръст на безработицата следващата година може да доведат до допълнителен скромен спад на цените на жилищата, тъй като върхът на ипотечните лихви е зад нас, цените може би вече са достигнали дъното“, казва икономистът на Capital Имоген Патисън.

Цените на британските жилища, подобно на тези в много други богати страни, се вдигнаха по време на и след пандемията от Covid-19 заради търсенето на повече пространство за живот, временни данъчни стимули и рекордни ниски лихви.

Между февруари 2020 г. и върха през септември 2022 г. цените на британските жилища са се вдигнали с 27%, показва официалната статистика.

През последната година цените на жилищата спадат заради остър ръст на ипотечните разходи, тъй като Английската централна банка вдигна лихвите от 0,1% през декември 2021 г. до 15-годишен връх от 5,25% до август 2022 г. в отговор на най-високата инфлация от над 40 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още