IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в София и в страната се забави до най-ниското си ниво през 2023 г.

Пловдив и Стара Загора отчитат спад на цените спрямо предходното тримесечие, сочат данни на НСИ

15:30 | 22.12.23 г. 5
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Годишният ръст на цените на жилищата в София и на национално равнище се е забавил до най-ниското си ниво от началото на 2023 г., а Пловдив и Стара Загора отчитат спад на цените на тримесечна база през третото тримесечие, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между юли и септември цените на жилищата в София са поскъпнали със 7%, като забавят ръста си спрямо 8,8 на сто предходното тримесечие. Те започнаха годината с повишение от 7,2%. София е на второ място сред шестте града с население над 120 хил. души у нас по най-бавен годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие след Стара Загора. Цените забавят ръста си и на тримесечна база до 3,8%, след като предходното тримесечие той достигна 4,9 на сто.

Във втория по големина град у нас Пловдив годишният ръст на цените на жилищата също се е забавил до най-ниското си ниво от началото на годината от 8,1%. Забавянето спрямо второто тримесечие е значително, тъй като тогава жилищата в Града под тепетата поскъпнаха двуцифрено със 17,6 на сто. При сравнение с второто тримесечие те дори поевтиняват с 2,9%, първи тримесечен спад от началото на годината.

Лидер по ръст на цените на жилищата в страната през третото тримесечие е Русе, където жилищата са поскъпнали с 20% спрямо година по-рано, но и базата в дунавския град е по-ниска, отколкото в столицата и в някои други големи градове. На второ място е Варна с ръст от 16,2% на годишна база, но той все пак се забавя спрямо второто тримесечие, когато достигна 20,3%. Поскъпването на жилищата в морската столица се забавя и на тримесечна база до 3,3% след ръст от 7,9% между април и юни.

Обратна е тенденцията в другия голям морски град Бургас, където годишният ръст на цените се е ускорил до 15,6% през третото тримесечие след покачването с 12,7 на сто предходното тримесечие. Само за едно тримесечие жилищата в града са поскъпнали с 4%, след като през второто тримесечие беше отчетен спад от 1,1%.

В Стара Загора цените на жилищата са се повишили с 4,6% на годишна база, най-ниския ръст от началото на годината. На тримесечна база те спадат за второ поредно тримесечие с 2,3% след сходно понижение между април и юни.

Интересно наблюдение е, че с изключение на София новите жилища са поскъпнали по-бързо от старите през третото тримесечие на годишна база, докато доскоро тенденцията беше обратната.

На национално равнище цените на жилищата са нараснали с най-бавния си темп от началото на годината от 9,2%. Те започнаха 2023 г. с повишение от 9,5 на сто, а през второто тримесечие то се ускори до 10,7 на сто.

Ръстът на цените на жилищата в страната се забавя и на тримесечна база до 2,7%, след като през лятото беше отчетено поскъпване с 4,3 на сто. В началото на годината цените на жилищата у нас се повишиха с 1,6% на тримесечна база.

НСИ публикува данни и за броя на продажбите на новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата. През третото тримесечие те са намалели с 8,7% на годишна база в цялата страна, като спадът при продажбите на нови жилища е значително по-голям в сравнение със съществуващите.

Спад има и във всички шест големи града у нас, като той е най-малък в Бургас (-5,5%) и в София (-9,9%). В Пловдив понижението е с 16,4% на годишна база, а във Варна достига 12,2 на сто. В Русе продажбите намаляват с 22% спрямо година по-рано, а в Стара Загора – с 15,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 26 rate down comment 1
sando1
преди 4 месеца
До: pinoccioИскам да кажа, че "ръст на годишна база" е много интересен показател. Така може спад да изглежда като ръст, Декември спрямо Ноември цените може да са паднали , но спрямо миналия Декември са се вдигнали и така прокламираме ръст, а реално има спад на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 5
nikiangel
преди 4 месеца
Цените растат, вярно е, но колко продажби има на тези цени? Купуват само перачи на мръсни пари, но и на тях не им е лесно, погнаха ги напоследък, а и далаверите свършиха заедно с лесните пари. Лист ваните имоти от сорта на тристайна панелка в младост за 250к евро със същия успех могат и на 300к да се листнат, никой няма да ги купи. Ако обаче продавача започне да търси сделка защото няма какво да яде, цената ще е същата, просто валутата ще е друга :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 месеца
До: sando1Да не искаш а кажеш, че годината е 12 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
sando1
преди 4 месеца
Писалите статията са неадекватни при обяснението на понятието "ръст на годишна база". И защо сега излиза статия за третото тримесечие, след като такива статии излязоха още преди няколко месеца? Та сега наближава краят на четвърто тримесечие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още