IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов регулатор: Имотите са нарастващ риск за банките

2024 г. няма да е толкова добра за печалбите в банковата индустрия, предупреди BaFin

11:00 | 24.01.24 г. 3
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководителят на германския финансов регулатор съобщи, че 2024 г. няма да бъде толкова добра за печалбите на банките и че недвижимите имоти са нарастващ риск, предава Ройтерс. Най-голямата икономика в Европа преминава през най-голямата си имотна криза от десетилетия.

Финансовият регулатор в страната BaFin отдавна предупреждава за рискове в нажежения някога имотен сектор, но изказвания на председателя му Марк Брансън в подкаст и отделен доклад на BaFin възприеха по-песимистичен тон, в момент когато индустрията изпитва затруднения заради по-високите лихви, изпаднали в несъстоятелност компании и рязко забавяне на сделките.

„Мнозина бяха въодушевени във времената на крайно ниски лихви. Затова идва необходима корекция“, коментира Брансън в подкаста Finanz-Szene и нарече бизнес имотите „риск номер едно“.

Проблемите на предприемачите и на имотните компании водят до спадащи цени и рязко забавяне на сделките, което според BaFin вероятно ще продължи.

„Затрудненото положение... вероятно ще повлияе на печалбите на засегнатите банки за по-дълъг период и изисква по-големи провизии за риск“, отбеляза BaFin в отделен доклад, в който очертава рисковете, върху които ще се съсредоточи регулаторът през 2024 г.

Освен имотния сектор BaFin ще следи и IT рискове от киберпрекъсвания на работата и изнасяне на услуги от компании, които той регулира.

Брансън отбеляза, че по-високите лихви и генерираните печалби са били благодат за банките през 2023 г., но допълни, че рентабилността им през 2024 г. ще бъде „по-трудна“.

„Много от разходите в кредитните портфейли идват със забавяне във времето и ще видим това през 2024 г. и през следващите години“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 22 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Мнозина бяха въодушевени във времената на крайно ниски лихви. Затова идва необходима корекция, коментира Брансън в подкаста Finanz-Szene и нарече бизнес имотите риск номер едно.ИДВА ПРИЗЕМЯВАНЕ ЗА БОЛНИ ОТ ИМОТНАТА ТЕМА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 месеца
Е как така, нали цените само ще растат. Панелка в младост за 250к Ойро, а отпред бой кой да я купи, че утре ще е 350-400 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още