IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Атина няма място за пешеходците дори на тротоарите

Където ги има, те обикновено са заети от маси, дървета, мотоциклети и коли

18:01 | 25.01.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Пешеходците нямат място за минаване дори по тротоарите в Атина. Вместо да се радват на правото си на безгрижни разходки или забързано ходене, да бутат детска или инвалидна количка, те се сблъскват с всякакви препятствия – от маси на заведения, до столове, дървета и коли, като в същото време трябва да внимават за счупени, хлъзгави или преобърнати плочки, пише гръцкият вестник Khatimerini.

Според изследване на Националния технологичен университет в Атина 39% от тротоарите в гръцката столица са дълги под един метър и в същото време са лошо конструирани и повредени от постоянно копаене или нерегламентирано паркиране.

Освен това налаганите от пътна полиция глоби не се плащат. От 1,5 млн. потвърдени глоби, издадени от общинската полиция за три години от 2020 до 2023 г., 1,2 млн. са останали неплатени.

В същото време е установено, че четири от десет заведения за хранене заемат незаконно обществени пространства с маси за сядане. Възможните приходи от глобите за общината можеха да достигнат 45 млн. евро, ако, разбира се, бяха платени, отбелязва Khatimerini.

През 2023 г. са наложени 481 956 глоби, от които 279 794 са били потвърдени, но само 7870 са били платени, допълва изданието.

Относно масите за сядане над 2000 от общо 5194 инспекции, проведени от общинска полиция през 2023 г., са разкрили нередности, тъй като или заведенията не са имали разрешение да използват обществено пространство, или са заемали повече квадратни метри от конкретизираните в разрешителното им.

В 375 случая общината е премахнала поставени маси, след като е установено, че заведенията често нарушавали закона, а в 31 заведенията са били затваряни за един до пет дни. Затварянето на заведение за няколко дни е крайната мярка, която общината в Атина предприема, когато собственикът не спазва закона, но задействането ѝ изисква дълги процедури, които може да отнемат месеци.

Новата общинска власт смята да задейства система, която ще позволява на общинската полиция и на самите граждани веднага да установяват нарушителите и да проверяват дали даден ресторант спазва разпоредбите на закона за използване на публичните площи.

Обикновено в европейските градове местата, където може да бъдат поставени маси за сядане, са ясно обозначени на тротоарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още