IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията за преструктуриране на WeWork изглежда са в застой

Според наемодатели компанията задържа плащания за наеми и не е актуализирала бизнес плана си

22:34 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Усилията за преструктуриране на WeWork Inc. изглежда са в застой и компанията може да няма достатъчно пари, за да плаща наемите си, коментират адвокати на наемодатели и кредитори в съда по несъстоятелността в понеделник.

Компанията не е успяла да актуализира своя бизнес план, пропуснала е подробности от ключово предложение за реорганизация и/или не желае, или не е в състояние да плати наема на поне част от офисите, които ползва, за да оперира, казват адвокати на кредитори пред съдията, който наблюдава процеса по защита от фалит на WeWork, пише Bloomberg.

„Не искаме да видим наистина административна несъстоятелност“, казва Крис Хансен, адвокат, представляващ официалния комитет на необезпечените кредитори на WeWork. На езика на преструктурирането административната несъстоятелност се отнася до компании, които са фалирали до такава степен, че не могат да се разплатят изцяло със своите адвокати и банкери, както и с необезпечените кредитори.

Според Хансен напредъкът по преструктурирането на компанията е „болезнено слаб“.

В изявление, изпратено по имейл в отговор на оплаквания на кредитори, WeWork посочва, че е „напълно уверена“ в способността си да се справи успешно с фалита по Глава 11 и да се преструктурира във финансово силна компания.

Американският съдия по несъстоятелността Джон К. Шерууд в понеделник насрочи изслушване за 20 февруари, за да реши дали да нареди на WeWork да плати на наемодателите, които се оплакват от седмици, че компанията задържа плащанията. Тези наемодатели твърдят, че неплащането на наем, докато тече процес по предоговаряне на договори за наем, нарушава кодекса за фалита.

WeWork напредва в преговорите с наемодатели, коментира адвокатът на компанията Стивън Н. Сераджедини на съдията по време на изслушването. „По-голямата част“ от наемодателите, които не са получили плащане, имат сделка с компанията, допълва юристът.

При фалит, ако една компания не може да плати ключови сметки - включително наем, правни такси и заплати на служителите, то тя няма да получи одобрението на съда за плана за реорганизация. Такива случаи обикновено означават, че една фирма се насочва към ликвидация чрез продажба на пожар.

Кредиторите, които обмислят да финансират излизането на компанията от фалит, искат да знаят повече за това как компанията ще избегне фалита, посочва Хансен, адвокатът на необезпечените кредитори.

В неделя WeWork разкри плана си за несъстоятелност чрез съдебни документи. Предложението на дружеството до голяма степен съответства на сделката, която то сключи с мнозинството от своите обезпечени кредитори, преди да подаде молба за съдебна защита през ноември.

Съгласно плана старшите кредитори ще притежават компанията, след като тя излезе от фалит. Има вероятност обаче някои кредитори да не бъдат удовлетворени.

Когато подаде молба за банкрут миналата година, WeWork обеща да намали броя на имотите, които отдава под наем, и да реорганизира дълга си в опит да оцелее. Досега фирмата е решила да анулира около 100 договора за наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още