IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори на Signa заведоха жалба пред австрийската прокуратура за борба с измамите

Групата кредитори на империята на Рене Бенко искат неотложно разследване на фалита на компанията

12:09 | 06.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кредитори на компанията Signa на Рене Бенко са завели наказателна жалба пред австрийската прокуратура за борба с измамите, в която призовават за неотложно разследване на фалиралата имотна група, пише Financial Times.

Жалбата е била подадена пред Държавната прокуратура за икономически престъпления и корупция на Австрия (WKStA) в края на миналата седмица от виенска правна кантора от името на група международни институционални инвеститори, които са дългогодишни кредитори на Signa.

Signa Development, една от трите основни холдингови компании в Signa Group, е предприела „незаконни сделки“ преди заявлението за обявяване в несъстоятелност на 29 декември, твърдят кредиторите в жалбата, копие от която са разгледали във FT.

Signa, изградена през последните 20 години от милиардера основател Бенко, е най-видната жертва на натиска върху пазара на бизнес имоти в Европа след ръста на лихвите през последните 18 месеца.

Сред активите ѝ са дял в сградата Chrysler в Ню Йорк, в лондонската верига универсални магазини Selfridges и в известния германски универсален магазин KaDeWe.

В жалбата от 22 страници кредиторите твърдят, че са установили „значително изтичане на активи за над 662 млн. евро от Signa Development към (индиректни) акционери и сестрински компании и че няма икономическо или оперативно оправдание за това“.

Signa Development беше подразделението на конгломерата Signa, което отговаря за строителството на доходоносни имоти и бързата им продажба. Тя беше също частта от Signa Group, която генерираше най-много ликвидни средства.

В жалбата се отбелязва „вероятно преднамерена“ липса на прозрачност от Signa Development преди обявяването в несъстоятелност. „Не беше разкрита никаква значима информация“ на кредиторите в предходните месеци, се казва в документа и се допълва, че се очаква „пълна загуба“ на липсващите средства.

Говорител на WKStA заяви, че прокурорите са получили „няколко“ наказателни жалби, свързани със Signa, през последните седмици. Той е отказал коментар за конкретни твърдения.

Прокуратурата все още не е решила дали официално да започне наказателна проверка и преценява допустимостта на жалбите.

Членът на борда на Signa Development Ерхард Гросинг, който отговаря за преструктурирането на компанията, е отказал коментар за подозренията на кредиторите за престъпна дейност.

В момента компанията е в състояние на „самопреструктуриране“, положение в австрийския закон, при което съществуващото ръководство може да се опита да преструктурира компанията под наблюдението на администратор трета страна.

Миналия месец FT съобщи за две големи сделки, които кредитори са посочили в жалбата си миналата седмица, включително прехвърлянето на над 300 млн. евро от Signa Development към две дружества, свързани със семейните тръстове на Бенко.

След съобщението на FT външният администратор на Signa Development Андреа Фрухсторфер заяви, че сделките са били „използвани за проекти за недвижими имоти на Signa“ и не са се случили непосредствено преди несъстоятелността на компанията.

В отговор на въпрос на FT в понеделник Фрухсторфер заяви, че все още не се е запознала напълно с жалбите за целта на разплащателните потоци. „Процесът ще отнеме време“, заяви тя.

В жалбата си кредиторите твърдят, че сделките са били незаконни и посочват регулации, наложени като условие за заемането на средства от Signa Development, които ограничават дружествата, на които тя може да превежда пари. Двете дружества, контролирани от семейни тръстове на Бенко, не са били част от тази група, се твърди в жалбата.

„Предполага се, че описаните сделки с активи са били осъществени в пълно нарушение на задължителните регулации за поддържане на капитала на компанията и в ущърб на SDS [Signa Development] и на нейните кредитори“, се казва в жалбата.

Кредиторите не успяват да се ориентират в сложната мрежа на империята на 46-годишния Бенко. Общо Signa се състои от над 1000 различни корпоративни дружества, много от които сега са изправени едно срещу друго в надпреварата за възстановяване на активи от името на отделни групи кредитори и акционери.

Бенко не заема официална ръководна длъжност в Signa след обвинение в подкуп през 2013 г. Но той запази строг контрол върху почти всички аспекти от процеса по вземане на решения чрез сложна акционерна структура.

Бенко „държеше юздите в ръце“, каза най-големият външен инвеститор в Signa Development, австрийският строителен магнат Ханс Петер Хазелщейнер, в интервю миналия месец.

Кредиторите бяха изненадани от размера на заемите на Signa. Миналата седмица Signa Holding съобщи, че има дългове за над 8,6 млрд. евро, с 3,5 млрд. евро повече от обявените през ноември.

Швейцарската банка Julius Baer е една от най-видните потърпевши. Миналата седмица нейният главен изпълнителен директор Филип Рикенбахер подаде оставка, след като кредитор отписа изцяло заем за 600 млн. швейцарски франка (690 млн. долара), който банката е отпуснала на Signa. Високопоставени ръководители в банката съобщиха пред FT, че също проучват възможността за правни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 месеца
Като лапахте тлъстите дивиденти не се оплаквахте и не подавахте жалби нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още