IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на трофейни имоти на закъсалата Signa ще бъде тест за пазара в Австрия

Стойността на имотите за продажба, два от които в историческия център на Виена, се е оценявала на 1,26 млрд. евро към края на 2020 г.

22:30 | 14.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Някои от най-видните трофейни активи на Рене Бенко излизат на пазара, докато синдици бързат да платят на кредитори на бурно развиващата се преди време, а сега рухнала имотна империя на магната, пише Bloomberg.

Продажбата на портфейла с имоти на Signa Prime може също да се превърне в ключов тест за цените на бизнес имотите в Австрия в момент на разместване на пластовете в световен план. Пакетът от имоти включва Park Hyatt и Goldenes Quartier, и двата са сгушени в защитения исторически център на Виена, както и Kaufhaus Tyrol в Инсбрук, който стана първият знаков проект на Бенко с откриването му през 2010 г.

„Продажбата цели да набере част от необходимите средства за изпълнение на плана за преструктуриране“, съобщиха синдици.

Signa Prime трябва да набере средства, за да убеди инвеститори до 18 март, че усилията ѝ за преструктуриране са надеждни. Съгласно австрийските правила за самоуправление при обявяване в несъстоятелност, каквато Signa Prime обяви в края на декември, над половината от кредиторите на компанията трябва да одобрят план, който им дава квота от поне 30% от претенциите им.

Макар че имотите са едни от бижутата в завидния портфейл на Бенко, продажбата ще бъде тест за пазара на недвижими имоти, където сделките почти спряха заради ръста на лихвите. Преди време Signa уведоми инвеститорите, че стойността на имотите е била 1,26 млрд. евро към края на 2020 г., без да я коригира спрямо дълга.

Сделка близо до тази оценка вероятно ще бъде сред десетте най-големи портфейлни сделки на пазара на бизнес имоти в Европа от началото на 2023 г. насам, сочат данни на MSCI и Savills.

Signa Prime имаше краткосрочна нужда от финансиране за между 300 млн. и 500 млн. евро, когато обяви несъстоятелност, съобщи асоциация на кредитори. Сумата ще позволи на компанията да стабилизира активите си и да избегне ликвидация. Синдиците на Signa заявиха, че финансирането за преструктурирането може да бъде осигурено чрез подредено освобождаване от имоти.

Подразделението вече се опита да извлече полза от някои от активите си в миналото, като продаде около 25% от дела си в Goldenes Quartier на акционера в Signa RAG Foundation, става ясно от документи на компанията.

Имотите бяха оценявани високо преди повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP Имотите бяха оценявани високо преди повишаването на лихвите. Графика: Bloomberg LP

Към момента голяма част от конгломерата Signa е в несъстоятелност. Някои части от групата все още оперират, а други се опитват да се преструктурират в рамките на процеса по несъстоятелност, който сами управляват. Трети подразделения като Signa Real Estate Management може напълно да бъдат заличени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още