IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в света се възстановяват, икономисти прогнозират повратна точка

В 37 индустриализирани страни в ОИСР номиналните цени на жилищата са нараснали с 2,1% през третото тримесечие на 2023 г.

10:52 | 27.02.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повсеместният спад на цените на жилищата в развитите икономики в света до голяма степен е затихнал, сочи анализ на Financial Times на данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това кара икономисти да прогнозират, че най-дълбоката имотна криза от десетилетие е достигнала повратна точка.

В 37 индустриализирани страни от ОИСР номиналните цени на жилищата са се повишили с 2,1% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца, увеличавайки се след стагнацията в началото на миналата година.

Само около една трета от тези страни са отчели спад на тримесечна база в последния период спрямо над половината в началото на годината, сочи анализът на FT.

„Последните данни показват, че спадовете на цените на жилищата са достигнали дъно в повечето страни“, казва Андрю Уишърт, старши имотен икономист в Capital Economics. „Мисля, че получихме възможната корекция на цените“, допълва той.

Цените на жилищата понесоха удар в края на 2022 г., след като централните банки в повечето икономики повишиха лихвите с най-бързия темп от десетилетия, за да ограничат инфлацията. В страните от ОИСР цените на жилищата се повишиха само с 0,6% на тримесечна база в края на 2022 г., най-ниското ниво от 2012 г. насам.

Спадът обаче се забавя или дори отбеляза обрат в много икономики, тъй като очакванията, че централните банки ще намалят лихвите по заемите тази година, тласнаха надолу лихвите по ипотечните кредити. Недостигът на имоти за продажба също подкрепи цените през последното тримесечие, за което има данни, и те са се върнали към растеж.

Цените на жилищата нарастват или се стабилизират в повечето развити страни, а други страни отчитат спадове с по-бавен темп. Цените вероятно ще намалеят още в някои страни като Германия, Дания и Швеция, които имат по-големи наемни пазари, „но дори в тези икономики смятаме, че по-голямата част от спада на цените вече е зад гърба ни“, казва Уишърт.

Цените на жилищата „са близо до дъното в много страни и се възстановяват на много места“, коментира Томаш Уиладек, икономист в инвестиционната компания T Rowe Price. Той допълва, че миграцията и ограничителната градоустройствена политика са поддържали натиска върху цените на жилищата в много страни, включително Великобритания, Канада и Австралия.

Домакинствата ще продължат да плащат по-високи лихви по ипотечните кредити, но много от тях получават по-добри условия спрямо миналата година. Макар че лихвите по жилищните заеми в САЩ и Великобритания се повишиха през февруари, те остават под върховита нива за съответните държави, достигнати през 2023 г.

Цените на жилищата са се представили най-добре в САЩ, където стабилната икономика и увеличаването на работните места са помогнали за номинален ръст на цените на жилищата от 5,2% в годината до ноември.

За сметка на това Германия, където икономическите затруднения, надценяването на имотите и големият наемен пазар натежават върху сектора, е отчела годишна корекция от 10,2% миналата година, най-слабото представяне сред икономиките на ЕС с изключение на Люксембург.

В Австралия и Нова Зеландия цените на жилищата отново растат, сочат национални данни, а в Южна Корея те са се стабилизирали, след като намаляваха до средата на 2023 г. В ЕС цените са нараснали в номинално изражение с 0,8% на тримесечна база в трите месеца до края на септември, като са преобърнали спада, отбелязан в началото на годината, показаха данни на Евростат. Те обаче все още са били с 1% по-ниски на годишна основа.

„Смятаме, че корекцията на цените на жилищата в Европа все още не е приключила, но вероятно сме видели най-лошото от нея“, коментира Силвен Бройе, главен икономист за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в S&P Global Ratings. Той очаква корекцията на цените да продължи в някои страни, тъй като лихвите по жилищните заеми остават високи, а големите строителни разходи, които поддържаха цените високи, се очаква да намалеят. Но оставащата корекция „ще бъде умерена“, допълва Бройе.

Спадът на цените на жилищата в света беше по-малък от очакванията. Сега Fitch счита, че номиналните цени са нараснали с 6% в САЩ миналата година спрямо прогнозираното преди това свиване с 5%, а във Великобритания тя предвижда по-умерено намаляване на цените с 2% през 2023 г. спрямо предишно очакване за спад със 7 на сто. По-добрите прогнози отчасти се дължат на факта, че високата инфлация прикри мащаба на спада, отбелязват икономисти.

В някои икономики, включително САЩ, Австралия и Великобритания, пазарът е показал неочаквана устойчивост и корекцията на цените на жилищата не изтри големите ръстове по време на коронавирусната пандемия нито в номинални, нито в реални изражения.

Но в някои страни извън ОИСР картината е различна. В Китай, който преживява остра жилищна криза, Fitch прогнозира, че цените на жилищата ще продължат да намаляват през следващите две години, като предупреди, че търсенето за инвестиция „до голяма степен изчезна“ след корекцията на цените със 7% през последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
promo
преди 1 месец
До: nkavrakov1982Нищо подобно, ''При жилищните кредити в левове, средният лихвен процент се понижил с 0.02 пр. п. до 2.57%, а ГПР по тези кредити с 0.01 пр. п. до 2.85%.'', докато има сериозна ликвидност в банките в ЛЕВА от депозитите на гражданите, лихвите ще са ниски и по депозити и по заеми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Ivel
преди 1 месец
На сниката не са жилища а дървени бараки. У нас също ще се възстановят цените, ама надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 месец
Докато по света жилищата се възтановяваха след кризата 2008 година у нас трябваха 7 години за да се вдигнат защото банките вдигаха лихвите ,както и сега започват след Март 2024 година .Не забравяйте че нито една Централна банка нито в САЩ,нито в Европа не е обявила че ще започне облекчаване на ставките по кредитите ,почнат ли това означава че вече е късно и някаква сериозна рецесия ще удари икономиката както стана и в Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
Gna
преди 1 месец
Поредната неточна статия от инвестор. В момента и в Сащ и в Европа имотния сектор е в траур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Веск
преди 1 месец
То няма лошо жилищата да са по-достъпни, но в Европа, САЩ и т.н. има недостиг на жилища. ЕС има проблеми със строителството на достъпни жилища. Бюрокрация. Населението бяга в големите градове, миграции и т.н. Явно така лелеяния от мнозина тотален и апокалиптичен срив на цените 2 до 3 пъти се отменя. Признаци за балони имаше и има, но в условията на голяма инфлация нещата явно са по-други. Печатат яко пари от 2008ма и отиваме на вариант към 2028-2029 г. криза от типа 1929та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още