IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството у нас е започнало 2024 г. с ръст

Той се дължи на покачването при строителството на съоръжения и на специализираното строителство, докато сградното строителство намалява

13:52 | 08.03.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Строителната продукция в България е започнала 2024 г. с ръст, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Той се дължи на покачване при гражданското и инженерно строителство, което НСИ за първи път разделя на два показателя – строителство на съоръжeния и специализирано строителство, докато строителството на сгради намалява.

От началото на тази година националната статистика предоставя данните съгласно изискванията на два регламента на ЕС за европейската бизнес статистика. Данните за 2023 г. са реконсилирани.

Съгласно възприетата методология през януари произведената продукция в сектор строителство у нас е нараснала с 0,7% на годишна база след нулев растеж през декември, предшестван от осем поредни месеца на спад.

Най-осезаем е годишният ръст на строителството на съоръжения с 3,9%, като той се ускорява спрямо покачване с 2,4 на сто през декември. Това са първи признаци за плахо възстановяване в сегмента след отчетени спадове от почти 15% през януари и февруари, в останалите месеци до ноември те са варирали от близо и малко над 10%  до малко над 11 на сто.

Ръст на годишна база през януари са отбелязали и специализираните строителни дейности с 1,2 на сто след три поредни месеца на спад. Но този сегмент от строителството се е представил по-добре през миналата година с умерени ръстове от януари до септември.

На обратния полюс е сградното строителство, което е надолу с 1,5% на годишна база през януари. Според възприетата от НСИ методология от началото на тази година сградното строителство е постигало ръст на годишна база през цялата 2023 г., като от октомври той е започнал да се забавя.

Строителната продукция се е покачила и на месечна база с 1%, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ, като отново това се дължи на повишение при строителството на съоръжения с 0,8% и на специализираните строителни дейности с 3,4 на сто. В същото време сградното строителство регистрира спад от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още