IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмни облаци над пазара на луксозни имоти в Лондон, имения се продават с 30% отстъпка

Мрачните перспективи пред пазара се дължат отчасти на предложения бюджет във Великобритания, който предвижда отмяна на преференциалното данъчно третиране на богати чужденци

13:49 | 19.04.24 г. 1
Черни таксита минават покрай магазини и ресторанти в квартал Мейфеър в Лондон: Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Черни таксита минават покрай магазини и ресторанти в квартал Мейфеър в Лондон: Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В края на миналата година куп знаменитости се появиха на празненство, организирано от Фатима и Ескандар Малеки в луксозно имение в квартал „Мейфеър“ в Лондон. Поводът отчасти трябваше да покаже голямата къща, която домакините се опитваха да продадат от известно време без особен успех, пише Bloomberg.

Няколко месеца след празненството двойката – колекционерка на картини и петролен магнат, в крайна сметка намериха купувач от Близкия изток, но само след като приеха значителна отстъпка – 33% под първоначалната офертна цена за имота от 40 млн. паунда (50 млн. долара).

За продажбата на жилището бяха нужни три години, поредица от понижения на цената и напоени с шампанско соарета. В годините на бума на пазара на луксозни жилища в Лондон преди около десет години то вероятно щеше да намери купувач в рамките на седмици. Сделката за 27 млн. паунда след отстъпката е признак за това, което предстои, в условията на спад на високия сегмент от пазара.

По-високите лихви натежават върху общите продажби на жилища във Великобритания, но мрачните перспективи пред луксозните имоти се дължат отчасти на предложения бюджет на страната, който предвижда отмяна на преференциалното данъчно третиране на богати чужденци. Ходът може да отблъсне значителен брой инвеститори, които в исторически план са привлечени от скъпите имоти в града.

„Пазарът остава много чувствителен към цените“, коментира Алекс Кристиан от консултантската компания Savills. „Повечето купувачи остават предпазливи и възприемат изчаквателен подход, за да видят как ще се развие политиката“, допълва той.

Подобно на семейство Малекис много богати продавачи на жилища в Лондон също прибягват към понижения на цените, за да си осигурят сделки в момент, когато цените на имотите намаляват спрямо връхната им точка.

По-рано тази година имение на една от най-скъпите улици в Кенсингтън беше продадено за около 30 млн. паунда, със 17% под първоначално обявената цена. Сгушена между Холанд парк и Кенсингтън гардънс, къщата беше обявена за продажба на цена от 36 млн. паунда от консултантската компания Knight Frank през март 2023 г., преди тя да бъде намалена на 32 млн. паунда в отделна обява. По-късно цената трябваше да бъде понижена още.

Имението от 19-и век със седем спални, киносалон и плувен басейн с пряк достъп до градината е приемало празненства, сред чиито гости са били Хенри Кисинджър и бившият британски премиер Маргарет Тачър, когато негов собственик е бил Конрад Блек. Бившият медиен магнат, който сега е член на Камарата на лордовете, преди време излежа присъда от три и половина години затвор, след като федерален съд в САЩ постанови, че е присвоил пари на акционери.

Но не това е причината имотът да бъде продаден с отстъпка.

Причината е в прехода на пазара на луксозни имоти в Лондон към пазар на купувачите. През януари цените на продадените имоти в най-добрите квартали на града намаляха под 90% от офертните им стойности за първи път от началото на 2019 г., сочат данни на компанията за анализи LonRes. Броят на продадените жилища на цена от 5 млн. паунда нагоре се сви с 20% на годишна база между януари и март, сочат данни на Savills. Това показва, че изборът е между понижване на цените или липса на сделки за продавачите в столицата.

Британският милиардер Боби Арора продаде луксозен имот в „Белгравия“, съседен на „Мейфеър“ квартал, за 23,5 млн. паунда в края на миналата година с отстъпка от около 30% спрямо платената цена през 2013 г.

Като още един знак за затрудненията тенденцията за намаляване на цените надхвърля границите на британската столица. Пазарът на луксозни къщи в провинцията, който се нажежи по време на пандемичния бум, бързо стана част от спада на пазара в страната.

Бившата пететажна къща на семейство Малекис е имала само няколко собственици в историята си, единият от които е известната писателка Барбара Картланд. Това показва, че сделки се постигат трудно дори за най-първокласните имоти. Новият собственик на имота ще има достъп до плувен басейн, бар и зала за приеми, която може да побере над сто гости. Всичко това с отстъпка от 13 млн. паунда.

Но повечето купувачи вече са пресметнали последиците от края на данъчното облекчение за чужденци в предложението за бюджет, казва брокерът Чарлз Макдауъл, чиято имотна компания консултира богати клиенти за покупките на жилища в Лондон. Това означава, че търсенето ще се увеличи, когато лихвите намалеят и политиките на следващото правителство станат по-ясни, допълва той.

„Богатите купувачи все още смятат, че Лондон е прекрасно място за живот“, отбелязва Макдауъл.

Но за някои затрудненията са осезаеми. Само няколко жилища в Лондон са продадени на цена над 25 млн. паунда миналата година, включително имение за 138 млн. паунда в „Мейфеър“, купено от индийския фармацевтичен магнат Адар Пунавала. Къщата в Кенсингтън и бившото имение на семейство Малекис в „Мейфеър“ вероятно ще бъдат двете най-скъпи жилищни сделки в града през 2024 г.

„Има пропаст в очакванията на купувачи и продавачи, но тя започва да намалява. Определено за купувачите има налична стойност, особено сега, когато виждаме повече мотивирани продавачи в диапазона от 5 млн. паунда нагоре“, коментира Чарлз Медина, директор на агенцията за недвижими имоти Strutt & Parker.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 седмица
Важното е че в Младост са 30% нагоре, какво ни занимавате с тия мъпети, да дойдат да видят в центъра на вселената как всичко расте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още