IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуснато плащане от Country Garden е първо изпитание за държавния гарант на дълга

Строителната компания съобщи, че не може да извърши лихвени плащания по две емисии с облигации в рамките на първоначалния краен срок до 9 май

16:30 | 09.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската строителна компания Country Garden съобщи, че не може да изпълни първоначалните крайни срокове за лихвени плащания по две емисии с местни облигации и че държавният гарант ще се намеси. Това е първото изпитание за ключова правителствена програма в подкрепа на дълга на строителните компании, отбелязва Bloomberg.

Местното подразделение на компанията не може да извърши лихвени плащания по облигациите си с доходност от 3,95% и 3,8% до първоначалния краен срок 9 май, сочат документи. И двете емисии с облигации са гарантирани от China Bond Insurance Co., държавна компания, която е в основата на програмата, въведена от властите през 2022 г., за да помогне на строителни компании от частния сектор да избегнат ликвидни кризи.

Country Garden съобщи, че ще положи всички усилия да изплати напълно лихвите, които възлизат на само 65,95 млн. юана (9,1 млн. долара), в рамките на три работни дни, ако плащанията не бъдат направени в този период, тогава China Bond Insurance ще „изпълни отговорностите си в подкрепа на кредитите“, става ясно от съобщенията, без да се посочват подробности.

Развитието повдига по-широки въпроси за това дали други изпитващи затруднения строителни компании на фона на безпрецедентната имотна криза в Китай също ще пропуснат плащания, принуждавайки гаранта да се намесва отново. До момента са емитирани най-малко 33 облигации въз основа на програмата с набрани общо 33,7 млрд. юана, сочат данни на Bloomberg. Нито една друга компания не е пропускала плащания до момента.

„Натискът ще бъде усетен основно от емитентите“, казва Ян Хао, анализатор на активи с фиксирана доходност в компанията Nanjing Securities. „Ако не могат да направят дори лихвени плащания, определено ще имат затруднения да изплатят главницата“, допълва той.

Country Garden, която преди време беше най-голямата строителна компания в Китай от гледна точка на продажби, неотдавна избегна първия си дефолт по местни облигации, които не бяха гарантирани. Но натискът се засили, след като компанията спря да изплаща доларовите си облигации миналата година. Строителната компания оспорва иск за ликвидиране, подаден от кредитор пред съд в Хонконг, и първото изслушване е планирано за 17 май.

Country Garden пострада тежко от по-широката имотна криза и сега е обременена с дълг за общо 1,36 трлн. юана, става ясно от неодитираните ѝ междинни резултати за 2023 г.

За пропуснатите лихвени плащания по гарантираните облигации има гратисен период от пет работни дни преди да бъде обявено спиране на плащанията.

Но China Bond Insurance трябва да се намеси и да направи плащанията, ако компанията не плати в рамките на три работни дни от първоначалния краен срок в четвъртък, става ясно от облигационните проспекти.

Инвеститорите заявиха, че очакват да получат парите си, която и страна да плати в крайна сметка.

Но по-голямата картина за Country Garden е мрачна. Договорените продажби намаляха с 83% през април след сходни спадове предишните два месеца.

Все още е нужна предпазливост относно възможностите на строителната компания да изплати дълговете си, след като договорените продажби не показват признаци на възстановяване, казва Тин Мън, старши кредитен стратег в Australia & New Zealand Banking Group.

„За строителната компания ще бъде още по-трудно да рефинансира сега“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още