IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският строителен гигант Country Garden спря търговията с акциите си в Хонконг

Компанията съобщи, че ще отложи обявяването на годишните си финансови резултати

16:10 | 02.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Затъналата в криза китайска строителна компания Country Garden спря търговията с акциите си на фондовата борса в Хонконг, след като отложи публикуването на годишните си финансови резултати, предава ВВС.

Компанията съобщи миналата седмица, че има нужда от още време, за да набере информация в момент, когато преструктурира дълговете си.

Тя спря да изплаща чуждестранния си дълг миналата година и срещу нея има подадени искове за ликвидиране. През януари конкурентният строителен гигант China Evergrande получи заповед за ликвидация от съд в Хонконг.

Country Garden съобщи, че „заради продължаващата несигурност в индустрията оперативната среда, пред която е изправена групата, става все по-сложна“. Тя добави, че ще се забави с обявяването на финансовите си резултати.

Първото съдебно заседание по иска за ликвидиране на Country Garden, заведен от Ever Credit, е насрочено за 17 май. Ever Credit е подразделение на Kingboard Holdings, производител на ламинат и инвеститор в имоти.

Спирането на търговията с акции на Country Garden става, след като фондовата борса в Хонконг отвори отново след великденските празници.

Също във вторник книжата на подкрепяната от държавата китайска строителна компания China Vanke поевтиняха до рекордно дъно.

В петък компанията обяви спад с над 50% на годишната си печалба и уведоми инвеститорите, че цели да повиши паричния си поток, като намали дълга през идните две години.

Имотната индустрия в Китай е изправена пред значителни финансови проблеми от 2021 г. насам, когато правителството въведе мерки за ограничаване на сумите, които големите строителни компании могат да заемат.

Редица големи китайски строителни фирми, включително Evergrande и Country Garden, спряха да изплащат дълговете си през последните няколко години.

Проблемите на имотния пазар в страната оказват значително въздействие, тъй като секторът съставлява около една трета от икономиката на Китай.

Пекин обяви редица мерки в опит да повиши търсенето на жилища.

Миналия месец регулаторът на финансовите пазари в страната обвини Evergrande и основателя ѝ Хуей Ка Йен, че са завишили приходите на компанията със 78 млрд. долара в двете години, преди тя да спре да изплаща дълга си.

Подразделението на Evergrande в континенталната част на Китай Hengda Real Estate беше глобено с 583,5 млн. долара, а Хуей може да получи доживотна забрана за достъп до финансовите пазари в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още