IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската строителна компания Vanke планира да намали дълга си с 14 млрд. долара

Печалбата ѝ за 2023 г. спада почти наполовина заради трудностите в имотния сектор

12:51 | 29.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Vanke – една от водещите строителни компании в Китай, заяви, че ще намали дълга си с 14 млрд. долара, след като забавянето на сектора в страната удари продажбите ѝ, а печалбата ѝ спада почти наполовина през 2023 г., съобщава Financial Times.

Нетната печалба на компанията се свива с 46% до 12,2 млрд. юана (1,69 млрд. долара) миналата година, заяви свързаната с държавата Vanke в документи до борсата, подадени късно в четвъртък. През февруари продажбите ѝ са се сринали с 53% на годишна база до 14 млрд. юана.

Отделно в четвъртък друга строителна компания – Country Garden, която изпадна в дефолт по международния си дълг през октомври, заяви, че ще отложи публикуването на годишните резултати за 2023 г. след крайната дата от 31 март и очаква акциите ѝ да бъдат спрени, когато се възобнови търговията след католическия Великден. Не е ясно кога точно ще бъде публикуван финансовият ѝ отчет.

Трудностите на двете компании, преди разглеждани като едни от най-доверените строителни дружества в Китай, подчертават влиянието на продължаващата две години и половина парична криза, която натежава върху строителството и икономиката като цяло.

Председателят на борда на Vanke – Ю Лиан, каза пресконференция в петък сутринта, че имотният пазар е „свръхпродаден“ в краткосрочен план и че перспективите пред индустрията все още са „широки“, посочват местни медии.

Ангажиментът на Vanke да намали дълга си със 100 млрд. юана през следващите две години съответства на дългогодишния стремеж на Пекин да свие задлъжнялостта на имотния сектор. През 2021 г. т.нар. „политика на трите червени линии“, която определи насоките за намаляването на дълга на компаниите, засили натиска с финансирането, което в крайна сметка събори Evergrande – най-задлъжнялата строителна компания в света.

Фалитът на компанията, която сега е обект на ликвидация в Хонконг, доведе до вълна от други дефолти от китайски строителни компании, особено по международните им дългове, натрупани като част от продължило десетилетие взимане на кредити. Evergrande не успя да постигне споразумение за преструктуриране с международните кредитори.

Country Garden през февруари съобщи, че срещу нея е подадена петиция за ликвидация в Хонконг за неизплащане на заем от 205 млн. долара.

Vanke, която е частично собственост на държавното метро в град Шънджън, се превърна в централна точка на проблемите в сектора през март, след като рейтинговата агенция Moody's, която оцени сериозен спад в продажбите ѝ през януари и февруари, премахна инвестиционния ѝ рейтинг. По-късно той беше понижен и от Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 4 седмици
къде са ребятата, къде е лапащия в механата, защо не коментира и тоя апокалипсис... или те тесни специалисти по ЕС :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още