IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една китайска строителна компания загуби инвестиционния си рейтинг

Подкрепяната от държавата Vanke е втората по големина в Китай и е част от усилията на Пекин за съживяване на растежа

11:35 | 12.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рейтингът на облигациите на китайската строителна компания Vanke беше понижен от Moody’s в пореден знак за натиск в изпитващия затруднения имотен сектор в Китай, пише Financial Times.

Vanke, която е втората по големина строителна компания в Китай по обем на продажбите, е подкрепяна от държавата и успяваше да запази инвестиционния си рейтинг въпреки вълната от спрени плащания по дълговете в сектора след фалита на China Evergrande през 2021 г.

Компанията стана през последните седмици център на вниманието на фона на забавяне в имотния сектор, което подлага на натиск държавните ръководители в Пекин да се стремят към повишаване на доверието във втората по големина икономика в света.

Moody’s Ratings оттегли инвестиционния рейтинг на компанията, понижи рейтингите на други облигации и ги постави в процес на наблюдение за нови понижения. Тя съобщи, че очаква „кредитните показатели, финансова гъвкавост и ликвиден буфер“ на компанията да отслабнат през идните 12 до 18 месеца.

Рейтинговата агенция посочи „спадащите договорени продажби“, които по нейни данни са намалели с 40% през първите два месеца на годината на годишна база до 34,5 млрд. юана (4,8 млрд. долара), и „растящата несигурност заради достъпа ѝ до финансиране“.

Имотният сектор в Китай, който обичайно съставлява над една четвърт от икономическата дейност, изпитва затруднения повече от две години заради забавяне в строителството и проблеми с финансирането на строителните компании след ограничения на правителството за поемането на дългове. Цените на новите жилища в големите градове са намалели на месечна база във всеки месец от юни насам, сочат изчисления на Bloomberg на база данни на Националното статистическо бюро.

Проблемите във Vanke, която е частична собственост на властите в южния град Шънджън, показват степента, в която слабостта на сектора се разпространява към компании, които преди време бяха смятани за много стабилни и част от усилията на правителството за съживяване на активността.

Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Vanke през октомври от ВВВ+ до ВВВ, като се позова на по-слабите от очакванията продажби. Китайските строителни компании вземаха усилено заеми на международните пазари през последните десет години, но много от тях са блокирани в преговори за преструктуриране и изпитват затруднения да намерят източници на средства.

Moody’s съобщи, че Vanke има международни облигации за около 14 млрд. юана и местни облигации за 20 млрд. юана с падеж през тази година. Една от емисиите с международни облигации е с настъпващ падеж през май 2025 г. и към момента се търгува на цена от 68,4 цента от долара спрямо 82,7 в началото на годината.

Ленард Лоу, анализатор в Lucror Analytics в Сингапур, коментира, че очаква облигациите с падеж през юни да бъдат изплатени благодарение на усилията на „регулатори да координират финансова подкрепа и на плана на компанията да отдаде приоритет на изплащането на публични облигации“.

„Въпреки това ние сме предпазливи към по-дългосрочните облигации на Vanke“, допълва той.

Vanke съобщи, че „сегашните ѝ оперативни фундаменти са нормални, каналите ѝ за финансиране са стабилни, а рефинансирането ѝ оперира нормално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още