IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С Evergrande е свършено, с имотните проблеми в Китай - не

Намаляващите инвестиции в имоти спъват растежа и пораждат призиви за по-дръзки действия за стабилизиране на сектора

12:40 | 04.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лицето на имотната криза в Китай вече го няма, но бъркотията, която сривът на Evergrande предизвика, далеч не е приключила, пише Wall Street Journal.

В понеделник съд в Хонконг нареди ликвидирането на Evergrande, след като кредиторите отново не успяха да постигнат сделка за преструктурирането на дълговете ѝ. Ударът беше нанесен над две години, след като Evergrande спря да изплаща облигациите си и постави началото на опасна нова фаза в усилията на Китай да овладее един от най-големите ръстове на имотния си пазар в историята.

Проблемите от бавното рухване на сектора вероятно ще бъдат усетени и тази година също толкова остро, колкото миналата, като Китай търси начини да осигури растеж на световната икономика, която се насочва към забавяне за трета поредна година.

Дълбоко вкоренените проблеми в сектора и значението му за по-широката икономика означават, че недвижимите имоти остават основното икономическо предизвикателство пред Китай въпреки вниманието върху други горещи проблеми като търговското напрежение между САЩ и Китай или влошаващото се демографско развитие на Китай.

Икономисти казват, че китайските ръководители трябва да предприемат много по-решителни действия, за да стабилизират имотния сектор и да предотвратят опасността проблемите да натежат твърде много върху по-широката икономика, особено върху китайските потребители и местните власти, разполагащи с ограничени парични средства.

„Да прогнозираме икономическото представяне на Китай до голяма степен е равносилно на това да прогнозираме кога жилищният пазар ще достигне дъното“, коментира Лари Хю, главен икономист за Китай в компанията Macquarie.

Evergrande, която спря да обслужва дълговете си през 2021 г., стана едно от първите парчета домино, които паднаха при имотната криза, която бушува оттогава.

В много отношения компанията, която преди време беше най-голямата строителна компания от гледна точка на продажби, стана символ на онзи вид прекомерности в недвижимите имоти, захранвани с дълг, които китайският президент Си Дзинпин твърди, че е решен да овладее.

Строителни компании като Evergrande използваха евтини кредити, за да финансират вълна от строителство. Те издигнаха високи жилищни сгради на терени, продадени им от китайските местни власти, които разчитаха на продажбите на земя, за да изплащат дългове и да финансират разходите си.

Тогава, през 2020 г., продажбите на жилища се забавиха с идването на пандемията и Пекин затегна достъпа на строителните компании до кредитиране в усилията си да овладее нажежения имотен пазар.

Обременена със задължения за около 300 млрд. долара, Evergrande спря да изплаща дълговете си преди повече от две години и оттогава преговаря за преструктуриране с кредитори. След първото спиране на плащанията над 50 строителни компании тръгнаха по стъпките ѝ и не успяха да направят плащания по дълга си.

Процъфтяващият имотен пазар от години е съществен двигател на китайската икономика, като жилищното строителство и свързаната с него активност съставляват една четвърт от годишния брутен вътрешен продукт.

Сега той е голяма спънка за растежа. Икономиката на Китай нарасна с 5,2% през 2023 г., един от най-бавните темпове на растеж от десетилетия извън трите пандемични години, когато страната беше почти изцяло затворена за останалата част от света.

Инвестициите в имоти намаляха с 9,6% миналата година, сочат официални данни, тласкайки общите инвестиции в частния сектор на отрицателна територия.

Наред с преките последици за растежа проблемите на сектора задържат и разходите на потребителите, казват много икономисти, тъй като спадащите цени и продажби засягат богатството на домакинствата и карат потребителите да заделят пари.

Друг проблем е, че кризата навреди на финансите на местните власти, като ги лишава от приходи и не им позволява да финансират инфраструктурните разходи, които остават един от основните инструменти на Пекин да отговори на целите си за растеж.

Притеснени от повторно надуване на имотен балон, ръководителите предлагат стимули „на час по лъжичка“ за сектора. Те разхлабиха ограниченията за закупуване на жилище в някои градове, намалиха лихвите и гарантираха, че банките ще имат достатъчно средства, за да отпускат заеми на желаещи кредитополучатели.

Но редица индикатори – новозапочнати жилища, жилищно строителство и продажби на жилища, показват, че секторът е силно потиснат. Заради контрола върху цените официално цените на жилищата в големите китайски градове са намалели съвсем леко спрямо връхната точка през 2021 г. Много икономисти считат, че в действителност цените на жилищата са спаднали повече.

„Според мен в национален план цените най-вероятно са спаднали с около 20%“, казва Хуей Шан, главен икономист за Китай в Goldman Sachs.

Към имотния сектор се насочва още помощ. През декември Китайската централна банка обеща нови заеми на стойност 49 млрд. долара за големи банки в страната, за да финансират проекти, включително достъпни жилища и преустройство на градски райони. Много икономисти очакват още понижения на лихвите по-късно през годината.

Но те не са сигурни дали новите мерки ще са достатъчни, за да стабилизират сектора, и мнозина призовават за по-целенасочена помощ. По-специално, тъй като апартаментите в Китай обикновено се строят, след като купувачът даде парите, някои икономисти казват, че правителството трябва да гарантира, че незавършени жилищни проекти ще бъдат довършени, за да убеди бъдещи купувачи да се върнат на пазара.

„Най-добрата политика в краткосрочен план е централното правителство да създаде специален фонд..., за да помогне за завършването на предварително продадени жилища“, казва Тин Лу, главен икономист за Китай в компанията Nomura. Според него финансирането може да дойде от Китайската народна банка. Други смятат, че изпитващите затруднение строителни компании трябва да бъдат принудени да продадат незавършени проекти на по-стабилни компании и да предложат на новите собственици евтини заеми, за да ги стимулират да ги завършат.

Икономисти в Barclays коментираха през януари, че очакват инвестициите в имоти да намалеят с още 8% през 2024 г. предвид клопката от слабите продажби и спиране на плащанията от строителни компании.

Световната банка очаква растежът в Китай да се забави тази и следващата година до съответно 4,5% и 4,3%, отчасти защото смята, че слабостта, породена от имотния сектор, ще продължи да подкопава инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Китай е прекрасен пример за това какво може да се случи и то се случва на един балонизиран пазар на имоти какъвто е и българския в момента. Брокери,строители, агенции за имоти ,кредитни консултанти които в момента лъжат и манипулират че пазара вечно ще расте ще изчезнат яко дим когато той рухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още