IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидацията на Evergrande показва отчаянието на инвеститорите към китайските дългове

Пазарите очакват чуждестранните акционери да бъдат най-големите губещи, а собствениците на незавършени жилища да са приоритет

21:40 | 31.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ликвидацията на най-задлъжнялата строителна компания в Китай слага началото на продължителен процес за кредиторите, който вероятно ще разкрие дълбините на имотната криза в Китай и ще изключи строителните компании от глобалните дългови пазари, тъй като инвеститорите избягват експозиция към тях, пише Ройтерс.

Съд в Хонконг назначи ликвидатори за China Evergrande в понеделник, над две години, след като компанията спря да изплаща дълговете си и това сложи рязък край на дългогодишния имотен бум в Китай.

Компанията има активи за 240 млрд. долара и е най-задлъжнялата строителна компания в света със задължения за близо 300 млрд. долара. Пазарите очакват чуждестранни притежатели на облигации да бъдат най-големите губещи, а собствениците на незавършени апартаменти да бъдат с приоритет.

Преструктурирането или продажбата имат също по-широко значение за дълга и недвижимите имоти и за доверието на инвеститорите, тъй като се случва на фона на спадащи цени на жилищата и икономически проблеми, които тласнаха капиталовите пазари към многогодишно дъно.

Дългът на Evergrande се търгува под два цента от долара и цената на акциите ѝ достигна рекордно дъно в понеделник преди търговията с тях да бъде спряна.

До вторник поскъпването през последно време на книжата на строителната компания спря, а облигациите в юани на China Vanke, втората по големина строителна компания в страната по обем на продажбите, поевтиняха леко до 79 юана.

„Инвеститорите в тази част на пазара на този етап вероятно спекулират кой ще излезе с относително по-малко щети в тази ситуация и кои облигации ще имат по-добра степен на възстановяване“, коментира Фил Уул, копортфолио мениджър в Rayliant's Quantamental China ETF.

„Фактът, че имаме такава значима новина и няма огромна негативна реакция на пазара показва колко много негативност е вплетена в цените“, допълва той. Положителна изненада според Уул ще бъде, ако властите в Китай признаят и помогнат за изпълнението на нареждането на хонконгския съд, въпреки че това не е ясно.

Същевременно ниското доверие се вижда на първичните пазари, които преди време бяха доминирани от строителни компании.

Общият обем на емитираните доларови облигации за Китай се срина до 42,5 млрд. долара миналата година спрямо нивата преди пандемията от над 200 млрд. долара, показаха данни на Dealogic. И макар че разрешаването на проблема с дълга на Evergrande може да помогне, инвеститорите очакват това да бъде бавен процес.

 „Ако процесът бъде разрешен по справедлив начин за кредиторите, това трябва да помогне за възстановяването на достъпа на китайски компании до пазарите“, коментира Камил Димич, партньор и портфолио мениджър във фонда North of South Capital.

„В по-широк план незавършени имоти сега може да бъдат продадени или възложени на строителни компании с капацитет да ги завършат и да позволят да бъдат доставени на клиентите. След време това може да помогне до известна степен за възстановяване на доверието на купувачите на жилища и да отстрани огромна надвиснала опасност.

Криза на доверието

Слабостта на имотния пазар, произтичаща от срива на Evergrande и на други компании, е голямата пречка пред растежа на Китай и доверието на потребителите и инвеститорите.

Индексът Hang Seng на строителните компании от континенталната част на Китай, се срина до рекордно дъно миналата седмица и анализатори очакват шумните продажби и преструктурирания да запазят натиска.

„Заповедта за разформироване на Evergrande може да ускори преговорния процес за преструктурирането на доларовия дълг на други строителни компании“, коментира Джон Лам, ръководител на имотните анализи за Китай и Хонконг в UBS, в бележка до клиенти.

Цените на доларовите облигации в сектора отразяват очакванията за ниска възвръщаемост на инвеститорите. Дългове с падеж през 2027 г. на Sunac China, която има одобрено през октомври предложение за преструктуриране, се търгуват на ниво от 11 цента от долара. Дълговете със спрени плащания на Country Garden, която продава чуждестранни активи, се търгуват за около 8,5 цента.

Глобалните пазари вече не са толкова притеснени от кредитна криза или системни сътресения с последици в цял свят.

„Задълженията са разпределени по милиони различни начини в китайската финансова система. Китай има некомерсиална финансова система, което означава, че няма да има своя Lehman момент“, коментира Леланд Милър, главен изпълнителен директор на компанията за анализи China Beige Book.

Но дори Evergrande да бъде разформирована предпазливо, са нанесени много щети и повечето инвеститори не искат да се докосват до имотния сектор, който преди време съставляваше близо една четвърт от брутния вътрешен продукт, или всъщност изобщо до Китай, докато секторът не бъде надлежно възстановен.

„Основният им проблем все още е, че доверието на потребителите го няма, тъй като не знаят какво ще стане с непродадените домове“, казва Томас Рупф, главен инвестиционен директор за Азия и ръководител на търговията с ценни книжа във VP Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още