IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един строителен гигант в Китай е застрашен от ликвидация

Кредитор е завел иск за ликвидиране срещу Country Garden заради неизплатен заем за 205 млн. долара

10:55 | 28.02.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската строителна компания Country Garden съобщи в сряда, че срещу нея е бил заведен иск за ликвидиране заради неизплатен заем за 205 млн. долара. Това помрачава перспективите на компанията за преструктуриране на дълга и подкопава усилията на Пекин да възстанови доверието в имотния сектор, предава Ройтерс.

Country Garden съобщи в документ до Хонконгската фондова борса, че ще се противопостави „решително“ на иска, който е бил заведен от кредитора Ever Credit Limited, подразделение на листнатата в Хонконг Kingboard Holdings. Съдебно заседание е насрочено за 17 май.

Книжата на Country Garden поевтиняха с над 12% в сряда след съобщението спрямо ръст от 0,2% за бенчмарка Hang Seng.

Искът ще съживи притесненията на купувачи на жилища и кредитори за дълговата криза в имотния сектор в Китай в момент, когато Пекин се опитва да повиши доверието в индустрията, която формира една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната.

Ликвидирането на Country Garden ще задълбочи имотната криза, ще подложи на още по-голям натиск местните кредитори и може да забави перспективите за възстановяване не само на имотния пазар, а и общо на китайската икономика.

Искът е заведен един месец след като China Evergrande Group, най-задлъжнялата строителна компания в света със задължения за над 300 млрд. долара, получи заповед за ликвидация от съд в Хонконг.

Сега Evergrande я очаква сложен процес по преструктуриране, който според някои инвеститори ще трае повече от десет години.

Имотният сектор в Китай, стълб на втората по големина икономика в света, влиза от една криза в следваща от 2021 г. насам, след като регулаторни мерки срещу захранваното с дълг строителство доведе до ограничаване на ликвидните средства.

Оттогава редица строителни компании спряха плащания по задълженията си и много от тях започнаха или са в процес на започване на мерки за преструктуриране на дълга, за да избегнат фалит или процедури по ликвидация.

Цените на новите жилища в Китай забавиха спада си на месечна база през януари, като в най-големите градове те донякъде се стабилизираха, но тенденцията към понижение на национално равнище се запази въпреки усилията на Пекин да съживи търсенето.

Радикални действия

Процесът по преструктуриране на дълга на Country Garden, който набра инерция през последните седмици в момент, когато чуждестранният ѝ дълг за 11 млрд. долара се смята за необслужван, може да бъде помрачен от иска за ликвидация, ако той накара някои кредитори да се замислят дали да стигнат до споразумение.

Country Garden назначи KPMG и адвокатската кантора Sidley Austin за консултанти, които да направят преглед на капиталовата ѝ структура и ликвидна позиция и да формулират „холистично“ решение.

Миналия октомври компанията пропусна лихвено плащане по облигации на стойност 15 млн. долара и бяха сформирани ad hoc групи от международни кредитори. За момента не е известно дали Country Garden е започнала разговори с кредиторите.

Строителната компания е имала задължения за общо 1,36 трлн. юана (188,9 млрд. долара) към края на юни 2023 г., почти колкото активите ѝ, които са на обща стойност 1,43 трлн. юана.

Country Garden съобщава в уведомлението си до Хонконгската борса, че ще продължи „проактивно да комуникира и да работи с чуждестранните си кредитори по план за преструктуриране“, тъй като цели да съобщи на пазара какви са условията ѝ възможно най-скоро.

„Радикалните действия на един кредитор няма да окажат значитгелно въздействие върху гарантираното доставяне на сгради от компанията, нормалните ѝ дейности и общото преструктуриране на чуждестранните дългове“, съобщи тя в комюнике до Ройтерс.

Инвестиционната компания Kingboard стана през октомври първата известна компания, която предприе правни действия срещу Country Garden, когато подразделението ѝ Ever Credit, което трябва да получи 1,6 млрд. хонконгски долара (204,5 млн. щатски долара) поиска сумата да му бъде изплатена.

По-рано тази година ръководството на Country Garden предупреди, че имотният пазар ще остане слаб през 2024 г. и компанията може да се изправи пред още „сериозни“ предизвикателства.

Country Garden увеличи напоследък усилията си за освобождаване от чуждестранни активи, за да набере средства, като продаде дела си в последния си австралийски проект миналия месец и обяви жилищен проект в източната част на Лондон за продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 1 месец
До: khao, скучен работен ден, няма кой да напсуваш във форума? Мъкааа. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 12
khao
преди 1 месец
До: 0pk бреее, това ще да е няква китайска мъдрост, нали! Похвално, че трупаш знания за новия господар. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
0pk
преди 1 месец
До: Gna напълно нормален процес - едно дърво като порасне много над околните ги засенчва, но по време на буря, мълнията първо него удря и то се разпада, за да даде път на другите. Нищо страшно не се случва. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Gna
преди 1 месец
Е нали уж се възстановяваше имотния сектор? Гиганти падат един след друг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още