IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли петролната индустрия фактор след намаленото потребление?

Петролният сектор днес е тютюневата индустрия вчера, коментира Юрген Версхаве, главен инвестиционен директор в KBC Asset Management

13:45 | 08.08.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

Високите цени на петрола през тази година няма да доведат до повишаване на капиталовите разходи заради прогнозите за стабилно намаляване на световното търсене. Инфлацията ще се успокои – може би не чак до 2 или 4%, но поне до по-умерени нива. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Юрген Версхаве, главен инвестиционен директор в KBC Asset Management.

"Структурно, ние сме песимисти за енергийния сектор. И това е свързано до голяма степен със зеления преход. За мен петролният сектор днес е това, което беше тютюневата индустрия вчера. Виждаме, че глобалното потребление на тютюн намалява, секторът е под натиск. Подобно нещо ще се случи и с петролната индустрия. Сигурен съм, че и там ще има натиск."

Версхаве съобщи, че КВС Груп е взела решение да не финансира повече добива на изкопаеми горива и залага много на алтернативна енергия, на производители на соларни панели. Според него ВЕИ секторът ще спечели много от зелената сделка на ЕС.

„Ако изпаднем в истинска рецесия, това ще е подходящо време за инвестиции в облигации на развити държави; акциите – особено храните – ще останат добър защитен клас активи. Отбранителният сектор може да изглежда привлекателен в момента на конфликт в Европа, но не и дългосрочно“, коментира инвестиционният специалист.

Според експерта апетитът на инвеститорите се увеличава за социално отговорни инвестиции. На пазарите в Централна Европа, където KBC Груп присъства, отговорното инвестиране е все още под 10% от общия обем, но настоящите продажби показват, че интересът към него  нараства. В страни като Белгия делът достига 30%, като ръстът е бил драстичен през последните години.

В коментар за проблема с грийнуошинг – неверните действия и информации за зелените инвестиции – Версхаве обясни, че КВС разчита на високо ниво на прозрачност и ясни, конкретни цели, които се оценяват всяка година.

По думите му високата инфлация и спадът на пазарите в САЩ и Европа са наложили промяна в инвестиционната стратегия на KBC Asset Management и сега ситуацията се преценява на седмична база, за да може да се реагира оптимално.

"Очаквахме силен растеж, но и риск от по-продължителна инфлация – риск, който нямаше как да игнорираме. Например, още миналата година добавихме облигации, обвързани с инфлацията, и това се оказа добър ход. В портфолиото имахме и петролни компании като вид хеджиране, тъй като видяхме, че инфлационният натиск идва именно през енергоносителите в този момент, разкри стратегията на КВС Груп. – Когато започна войната в Украйна, ребалансирахме портфолиото си от акции."

Версхаве уточни, че компанията е ускорила насочването си към по-краткосрочни облигации и се отнася с по-голяма предпазливост към сектори като технологичния.

"Всеки, който има високи очаквания за растеж, трябва да е много внимателен, защото растежът е под натиск. Особено ако тези очаквания са някъде в бъдещето, както е при технологичните акции и това е една от причините там да наблюдаваме корекция, коментира експертът. – За мен уязвимостите са налице. Например ние не сме такива оптимисти за сектора на полупроводниците въпреки недостига."

В кои акции рискът за инвеститорите е най-малък? Защо при комуналните услуги и телекомите фундаментите не са толкова позитивни? Каква е разликата при вложения в недвижими имоти в България и по света? Как ще се отрази на сценарият за рецесия върху инвестициите в недвижими имоти? Какви са перспективите пред облигациите и ще се окажат ли те добър метод за хеджиране в рецесията? Ще има  ли депозитна война между банките в краткосрочен план? Кои са подходящите стратегии в условията на висока инфлация и задаваща се рецесия може да разберете, ако гледатевидео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още