IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бианор Холдинг" ще участва в два проекта, финансирани от Европейския фонд за отбрана

Компанията е работила през 2014 г. по наземното наблюдение на Алианса на НАТО (AGS) и си е партнирала с лидери от отбранителната индустрия, като Northrop Grumman, Leonardo и Indra

12:32 | 10.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Софтуерната компания „Бианор Холдинг“ АД е сред финалистите по проекти на Европейския фонд за отбрана, съобщава дружеството чрез БФБ-София.

Дружеството ще участва в два проекта, с което е единствената българска компания за разработка на софтуер в няколко консорциума, спонсорирани от фонда.

Проектите са FaRADAI и EU-GUARDIAN и ще стартират през есента на 2022 г.

Проектът FaRADAI е за бърза адаптация на системите с изкуствен интелект при минимално количество данни за обучението на изкуствения интелект. Той се координира от Центъра за изследвания и технологии Hellas от Гърция. Сред партньорите в консорциума са лидерът на испанската отбранителна индустрия Indra, френският технологичен иноватор Thales, италианският доставчик на аерокосмически и отбранителни технологии Leonardo и германската група за отбранителни технологии Rheinmetall.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

В рамките на този проект „Бианор“ ще планира мисии и оперативно командване и контрол и ще осъществява дизайн интеграция и оперативна съвместимост.

Вторият проект - EU-GUARDIAN, е свързан с подобряване на киберотбраната и управлението на инциденти с изкуствен интелект. EU-GUARDIAN ще се съсредоточи основно върху способността за откриване, смекчаване и реагиране на предизвикателствата пред сигурността полуавтоматично или автоматично.

Координатор на проекта е Indra. Целта е създаването на авангардно, точно и надеждно базирано на изкуствен интелект решение, което управлява и автоматизира по-големи части от процесите за управление на инциденти и кибернетична защита.

Другите партньори в консорциума са Airbus Cybersecurity, Leonardo, Asseco и Cybernetica. В консорциума участват и няколко научни института и университети.

„Бианор“ ще отговаря за общата архитектура, APIS и интерфейси и общите принципи за сътрудничество и поддръжка с различни системи.

„Бианор“ припомня опита си в отбранителните проекти. През 2014 г. компанията работи по наземното наблюдение на Алианса на НАТО (AGS). Компанията е партнирала и на големи дружества от отбранителната индустрия, като Northrop Grumman, Leonardo и Indra. След НАТО AGS „Бианор“ участва в консорциуми с Indra, Leonardo, Thales, Института по отбрана на България и други за работа по различни проекти.

Компанията публикува индивидуалния си отчет за второто тримесечие, според който приходите ѝ нарастват до 303 хил. лева в сравнение със 77 хил. лева за същия период на 2021 г. Същевременно разходите на дружеството за отчетния период са за 283 хил. лева при 173 хил. лева година по-рано, като най-сериозен тласък дават увеличените разходи за персонал и заради отрицателни разлики от промяна на валутни курсове.

Дружеството отчита и 20 хил. лева печалба към края на юни спрямо 96 хил. лева загуба година по-рано.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поскъпват с над 48%, а пазарната капитализация достига 13,5 млн. лева. Акционерите одобриха изплащането на 4,3 лева брутен дивидент на акция от печалбата за 2021 г., или общо малко над 2,9 млн. лева, след като през миналата година компанията продаде дъщерното си дружество в САЩ „Флипс Медиа“  на „Трилър Холд Co“ за малко над 7,5 млн. долара преди данъци и такси. 

Дружеството планира и обратно изкупуване на акции при минимална цена от 10 лева за брой и максимална от 13 лева до 20 септември т.г.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още