IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ подготвя информационните си системите за въвеждане на еврото

Статистическият институт ще получи допълнително 1,848 млн. лева, реши правителството

20:17 | 14.12.22 г. 1
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Националният статистически институт ще получи допълнително 1,848 млн. лева, за да адаптира информационните си системи към еврото. Решението на правителството е свързано с изпълнението на Националния план за въвеждане на еврото в България и с изискванията за сигурност на информацията, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на НСИ за 2022 година, като средствата ще се използват за сигурност на информацията.

Въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация. За да се осигури непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни, е необходимо системите да бъдат адаптирани или надградени, така че да приемат и обработват информация както в лева, така и в евро. Трябва да се създаде и възможност системите да превалутират статическите данни за години назад, за да няма прекъсване на статистическите редове и изкривяване на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и допълнителна модернизация с цел по-високо ниво на защита на информационната сигурност.

Ще се адаптират и интегрират 11 (единадесет) информационни системи. С цел да се гарантира стабилност и устойчивост, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят седем броя нови сървъри и софтуер за управление на виртуализационната среда в центъра за данни на НСИ. Ще бъде обновен и центърът за дигитализация, базиран на роботизиран скенер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още