IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"БГ Агро" записа изненадваща загуба в края на 2022 г.

Отчетът показва значителна разлика с „Агрия груп холдинг“, с който дружеството развива дейност в един район и имат сходен бизнес модел

17:05 | 02.03.23 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

„БГ Агро“ АД неочаквано обяви консолидирана печалба от 9 млн. лв. за 2022 г., след като за деветмесечието беше на печалба от 16,2 млн. лв., или загуба от 7,2 млн. лв. в последната четвърт на годината. Така печалбата за цялата 2022 г. е по-малка от отчетената за 2021 г. в размер на 9,6 млн. лв.

Акциите на дружеството поевтиняха след излизането на отчета от 1,38 лв. за брой на 27 февруари до 1,25 лв. за акция вчера. Цената беше достигнала 1,98 лв. през май миналата година, тъй като тогава зърнените храни бяха много скъпи заради войната в Украйна.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Отчетът показва тотална разлика с „Агрия груп холдинг“, с който развиват дейност в един район (Североизточна България) и имат много сходен бизнес (зърнопроизводство в големи мащаби). За сравнение, „Агрия“ отчете 78 млн. лв. печалба за 2022 г. спрямо 26 млн. лв. за 2021 г. „Агрия“ също отчете загуба в размер на 4 млн. лв. за последното тримесечие на 2022 г., но тя по-малка от тази на „БГ Агро“.

Факт е, че в последните месеци цените на зърнените храни падат и загубите през последната четвърт на миналата година са логични, но съдейки по реакцията на инвеститорите на отчета, явно са имали по-високи очаквания.

Отчетът на „БГ Агро“ показва също, че „рекордна“ година като 2022 г. за цените на зърнените храни не носи ръст на печалбата. А от началото на 2023 г. пшеницата поевтинява на световните пазари и това прави текущата година трудно предвидима за зърнопроизводителите.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БГ Агро АД(BGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още