IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco бързо застига световния лидер по пазарна капитализация Apple

Печелейки от най-високите цени на петрола от 2008 г. насам, акциите на Aramco поскъпнаха с 15% за по-малко от три седмици

20:20 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарната капитализация на саудитския петролен гигант Saudi Aramco бързо расте, намалявайки разликата с американската технологична компания Apple Inc. в надпреварата за титлата на най-високо оценената публична компания в света.

Печелейки от най-високите цени на петрола от 2008 г. насам, акциите на Aramco поскъпнаха с 15% за по-малко от три седмици, което му дава пазарна капитализация от над 2,3 трлн. долара. Междувременно акциите на производителя на iPhone Apple поевтиняха с 9% тази година, намалявайки борсовата му стойност до около 2,6 трлн. долара.

Въпреки че Aramco все още е с над 10% под стойността за първото място, бързото поскъпване на енергоносителите заради налагането на санкции срещу руския петрол увеличава вероятността да го заеме.

При цена на петрола от 130 долара за барел печалбата на Aramco, която трябва да бъде оповестена по-късно този месец, ще получи силен тласък и ще даде възможност на петролния гигант да увеличи дивидента си, коментира пред Bloomberg анализаторът Мазен ал-Судаири от Al Rajhi Capital.

За последен път Aramco беше компанията с най-голяма пазарна капитализация в света през септември 2020 г., но задържа тази титла за кратко. Оттогава първото място се заема основно от Apple, с изключение на няколко седмици през октомври и ноември миналата година, когато по-слабият финансов резултат на Apple от очакванията изведе софтуерния гигант Microsoft Corp. на първото място.

арамко арамко

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още