IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в "Уебит Инвестмънт Нетуърк" ще влагат в стартиращи компании

Дружеството ще придобива дялове във финалистите на програмата Founders Games, парите от IPO-то ще отидат за тазгодишния награден фонд

13:13 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещите инвеститори в “Уебит Инвестмънт Нетуърк“ EАД – компанията, свързана с форума WEBIT, която ще се листне на пазара BEAM на Българската фондова борса (БФБ), ще вложат парите си в подбрани стартиращи компании.

Компанията е специално учредена, за да придобива дялове от стартиращите бизнеси – финалисти на Founders Games съгласно подписан договор с организатора WEBIT.

Размерът на инвестицията във всяка компания, която “Уебит Инвестмънт Нетуърк“ ще прави, е между 500 хил. и 1,5 млн. долара, като са възможни и по-малки инвестиции, посочва се на сайта на дружеството.

Founders Games е програмата за растеж на WEBIT, достъпна за стартиращи бизнеси, които са демонстрирали, че могат да са жизнеспособни и да постигнат силен растеж. В програмата се влиза само с покани, след подбор от жури, в което участват над 200 инвеститори - фондове, бизнес ангели, семейни офиси и други корпоративни партньори на събитието.

Участниците в програмата са компании, които имат продукт, пазарна реализация и предходна инвестиция от поне няколкостотин хиляди долара. Те преминават през 5 рунда в процеса на селекция, като се оценява влиянието им върху устойчивото бъдеще, уникалността на идеята, капацитета на екипа да осъществи проекта, бизнес модела, потенциала за растеж, наличието на финанси, планирането на финансов ресурс и др.

Общият награден фонд на инициативата за тази година е 6 млн. долара.

Парите от първичното публично предлагане ще отидат за наградата, коментира пред Investor.bg Пламен Русев, чието дружество „Анхеало Кънсалтънтс“ ЕООД е едноличен собственик на капитала на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“.

„Анхеало Кънсалтънтс“ притежава и двете привилегировани акции в „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ – едната от клас А и едната от клас Б, които дават право на решаващ глас при взимането на решения за увеличаване/намаляване на капитала на компанията, обратни изкупувания, ликвидация, разпореждане с активи за срок от 10 години, право на избор на до половината от съвета на директорите, гарантиран дивидент, гарантиран ликвидационен дял.

Тазгодишното издание на Founders Games ще се състои на 28-29 юни като част от поредното издание на WEBIT. Финалистите всяка година са до 5 компании.

Според Русев рискът за „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ се диверсифицира, тъй като стартъпите са от различни държави и оперират в различни икономически сектори. Той посочи, че са създадени два индекса, които да проследяват развитието на бизнесите. Според тези индекси финалистите за последните 4 и 6 години са увеличили привлечения си капитал, съответно, 4,5 пъти и 6,9 пъти, след като са спечелили Founders Games.

Пламен Русев посочи, че с излизането на „Уебит Инвестмънт Нетуърк“ на БФБ ще се даде възможност на всеки човек да инвестира в стартиращи, технологични бизнеси с голям потенциал.

Свързани компании:

Уебит Инвестмънт Нетуърк ЕАД временна емисия(WIN1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още