IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният бизнес значително увеличава приходите и печалбата на "Еврохолд"

Акционерите на дружеството ще гласуват за обратно изкупуване на акции при ценови диапазон 1,8 - 5 лева

12:48 | 31.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Еврохолд България АД</em></p>

Снимка: Еврохолд България АД

Енергетика

Приходите на „Еврохолд България“ от енергийния бизнес към края на първото тримесечие на годината възлизат на 883,3 млн. лева. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации е за 71,155 млн. лева. Нетната печалба е за 25,8 млн. лева преди консолидацията в „Еврохолд България“.

Клиентите на свободния пазар допринасят за най-голям дял от приходите на енергийния бизнес на „Еврохолд“ – над 492 млн. лева. Следват битовите потребители с 251,3 млн. лева, стопанските потребители със 122,5 млн. лева.

Активите на енергийната група ЕЕЕС възлизат на 2,3 млрд. лева. Дружествата разполагат с парични средства и парични еквиваленти в размер на 227,5 млн. лева, вземания от клиенти и доставчици от 315 млн. лева след обезценка, други вземания от 51 млн. лева след обезценка.

Енергийните дружества „Електрохолд“ притежават дълготрайни материални активи (ДМА) на стойност от 841,3 млн. лева, от които машини, съоръжения и оборудване на стойност от 669 млн. лева, земи, сгради и конструкции в размер на 122 млн. лева, транспортни средства за 7 млн. лева, разходи за придобиване на ДМА за 39 млн. лева и други ДМА в размер на 2 млн. лева. Нематериалните активи, в т.ч. лицензи и права на собственост, са в общ размер на 107 млн. лева.

Автомобилни компании, лизинг и финансово-инвестиционна дейност

Приходите от автомобилната дейност на „Еврохолд“ възлизат на 9,9 млн. лева при почти 6 млн. лева година по-рано, което представлява ръст от 65% на годишна база.

Приходите от лизинг нарастват със 7,6% до 6,8 млн. лева от 6,3 млн. лева, като се постига и 196 хил. лева печалба за периода.

Положителното изменение се дължи на новопридобитото дружество – „Амиго Финанс“ ЕООД („Мого България“ ЕООД), което генерира печалба в размер на 105 хил. лева., както и на положителните финансови резултати на „Финасити“ ЕАД (101 хил. лева.) и „София Моторс“ ЕООД (70 хил. лева.).

Финансово-инвестиционната дейност на „Еврохолд“ отбелязва спад от 9,2% на приходите към края на март до 2,5 млн. лева от 2,7 млн. лева година по-рано.

Обратно изкупуване на собствени акции

На предстоящото общо събрание на акционерите, което ще се състои на 30 юни, ще се гласува обратно изкупуване на собствени акции в 5-годишен срок. Ценовият диапазон е 1,8 - 5 лева на акция.

Акционерите ще обсъдят и гласуват също така годишния отчет на компанията за 2021 г., доклада на одиторите, докладите на управителните органи.

Акционерите ще гласуват и за подновяване на мандата на Надзорния съвет на „Еврохолд“ в състав Асен Христов, Димитър Димитров, Ради Георгиев, Кустаа Айма, Луис Роман, Ивайло Ангарски.

В последната година акциите на „Еврохолд България“ поевтиняват с над 13%, а пазарната капитализация достига над 573 млн. лева.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още