IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Петролът може да достигне "стратосферните" 380 долара за барел

Това може да се случи, ако Русия намали дневния добив на суров петрол с 5 млн. барела, изчисляват анализатори на американската банка

12:11 | 02.07.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световните цени на петрола може да достигнат "стратосферните" 380 долара за барел, ако санкциите на САЩ и Европа накарат Русия да наложи ответни съкращения на добива на суров петрол, предупредиха анализатори на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co, цитирани от Bloomberg.

Страните от Г-7 работят върху сложен механизъм за ограничаване на цената на руския петрол в опит да засегнат военната машина на Владимир Путин в Украйна.

Но като се има предвид стабилната фискална позиция на Русия, страната може да си позволи да намали дневния добив на суров петрол с 5 млн. барела, без да навреди прекомерно на икономиката си, пишат анализатори на JPMorgan, включително Наташа Кънева, в бележка до клиентите си.

За голяма част от останалия свят обаче резултатите могат да бъдат катастрофални. Намаляване на дневните доставки с 3 млн. барела би повишило цените на суровия петрол в Лондон до 190 долара за барел, а най-лошият сценарий с 5 млн. барела може да означава "стратосферните" 380 долара, пишат анализаторите.

"Най-очевидният и вероятен риск с таван на цените е, че Русия може да избере да не участва и вместо това да отмъсти, като намали износа", пишат анализаторите. "Вероятно правителството може да отмъсти, като намали производството с цел да засегне Запада. Затегнатостта на световния петролен пазар е на страната на Русия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 6
penman
преди 1 година
Проруските форумни мунчовци се надпреварват с постове да заработят копейките си, ама с тях нищо не могат да си купят. Освен да отскочат през Истамбул до Расията и да си докарат някой Москвич или "скопена" Лада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Спрат ли пътищата да са пълни с камиони, дано си заредил консерви, че тогава работата ще е станала страшна. Ама в най-буквалния смисъл на думата "страшно". Като гледам, еврократите работят в тази посока. А зеления хайвер не е толкова евтин колкото го изкарвате от сектата https://***.investor.bg/surovini/365/a/voinata-v-ukraina-klimatichnata-politika-i-neinite-ikonomicheski-posledici-354432/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Това е чудесна новина , очакваме още утре зануленият денацификатор и детеубиец да се възползва от стратоферната оферта ... :))) ... Импе , само за протоколът питам , скъп ли ти е зеленият водород ... ?! А останалите копейкозависими , кво квuчите че е скъпо ве завалийй , не съм спрел да пътувам от началото на годината , пътищата на държавата са пълни с коли и камиони ... скъпо било , а ?! Навсякъде стабилен трафик . И 50 копейки да струва литър бензин на вас пак ще ви е скъпо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Стратосферата е доста по-нагоре. Ще я стигнем, няма проблем! В долари. Жан Виденов няма да даде да излъжем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Нема нафта, нема газ !!! Дядя Вова... яде филия с мас. :)))) Да биете Русия със санкции - ного боли... ама вас ще ви боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Понеже сички дето обичат българия са на твоя акъл, затва сме цъфнали и вързали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Може би трябваше някой да анализира ситуацията и да помисли за рисковете, преди да скачаме с двата крака в "санкции", които до момента са напълно безсмислени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още