IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на руски петрол в Китай достигна рекордно ниво след 55% ръст през май

Така Русия измести Саудитска Арабия от първото място като основен доставчик

07:33 | 20.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Вносът на суров петрол от Русия в Китай е нараснал с 55% през май спрямо година по-рано до рекордно високо ниво, измествайки Саудитска Арабия от първото място като основен доставчик, съобщи Ройтерс. Китайските рафинерии се възползват от по-ниските цени на руския петрол на фона на санкциите срещу Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Вносът на руски петрол, включително доставките по тръбопровода "Източен Сибир – Тихи океан" и морските превози от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, е възлязъл през май на близо 8,42 млн. тона, сочат данни на китайската Главна митническа администрация.

Това е еквивалентно на приблизително 1,98 млн. барела на ден и повече от регистрираното през април ниво от 1,59 млн. барела на ден.

Китай е най-големият вносител на суров петрол в света. Китайски компании, включително държавният нефтопреработващ гигант Sinopec и държавната Zhenhua Oil, увеличиха покупките на руски петрол, привлечени от големите ценови отстъпки, след като западните петролни компании и търговци се оттеглиха заради санкциите срещу Кремъл.

Саудитска Арабия изостава на второ място, като обемът на доставките от страната през май е нараснал с 9% на годишна база до 7,82 млн. тона, или 1,84 млн. барела на ден. Това е по-малко от априлското равнище от 2,17 млн. барела на ден.

Русия се завърна на първото място след 19-месечно отстъпление.

Митническите данни, публикувани в понеделник, показват също, че Китай е внесъл 260 хил. тона суров петрол от Иран миналия месец, което е третата доставка на ирански петрол за страната от миналия декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още