IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бии Смарт Текнолоджис" учреди фондация за опазване на пчелите в България

Дружеството е дарило 1000 лв. за първоначален капитал на фондацията

09:32 | 12.08.22 г.
Снимка: Бии Смарт Текнолоджис АД
Снимка: Бии Смарт Текнолоджис АД

Компанията за технологии в пчеларството „Бии Смарт Текнолоджис“ АД е учредила фондация „Истински мед“ с основни цели опазване на пчелите и подкрепа на пчеларството.

Учредителното събрание се е провело на 5 август и фондацията вече е вписана в Търговския регистър, посочва се в съобщение на дружеството, публикувано чрез сайта x3news.com.

Публичното дружество е дарило 1000 лева като първоначален капитал за фондацията. Тя ще се финансира от други дарения, европейски и държавни фондове, частен капитал.

Предвижда се фондацията да провежда информационни кампании и събития, да създава образователни материали, да провежда курсове и обучителни програми, за да осъществява целите си.

В управителния съвет на фондацията влизат двамата съоснователи на „Бии Смарт Текнолоджис“ – Сергей Ангелов и Владимир Василев, както и маркетинг директора на компанията Стефани Димитрова.

Фондацията ще има и обществен борд, който ще функционира като консултативен орган и ще съветва и подпомага управителния съвет при извършване на дейностите на фондацията.

„Бии Смарт Текнолоджис“ набра търсените 1,2 млн. лева от BEAM пазара на Българската фондова борса (БФБ) в средата на юли. От миналата седмица (5 август) акциите ѝ вече се търгуват на БФБ.

Дружеството притежава платформата „Истински мед“ за търговия с мед и пчелни продукти. То подбира пчелари от цяла България, като изкупува меда им и след това го продава на клиентите си. Клиентите могат да избират да купят готови разфасовки мед от сайта или да ползват някоя от абонаментните му услуги, вкл. осиновяване на кошер.

„Бии Смарт Текнолоджис“ е основана през 2015 г. Компанията развива технологичния бранд Pollenity, под който разработва и продава сензорна технология за наблюдение на пчелните семейства вътре в кошерите. Устройствата на компанията следят различни показатели за пчелното семейство и информират пчеларите за промени, например в температурата, влажността, жуженето на пчелите.

През 2016 г. дружеството е сред глобалните финалисти в състезанието за стартъпи на Chivas. То е получавало инвестиции от фондовете NEVEQ и Eleven. През 2021 г. чрез платформата му „Истински мед“ са осиновени над 2 хил. кошера и са подкрепени 25 пчелари.

Свързани компании:

Бии Смарт Текнолоджис АД - основна емисия(BEE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още