IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен фонд загуби 174 млрд. долара през първото полугодие

Енергийният сектор е единственият, който носи положителна възвръщаемост на най-големия държавен инвестиционен фонд в света

19:15 | 17.08.22 г.
Главният изпълнителен директор на фонда Николай Танген. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на фонда Николай Танген. Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд на стойност 1,3 трлн. долара - най-големият в света, отчете най-голямата си загуба от началото на пандемията насам, тъй като повишаването на лихвените проценти, ускоряващата се инфлация и нахлуването на Русия в Украйна предизвикаха нестабилност на пазарите. 

Базираният в Осло фонд е загубил равностойността на 174 млрд. долара през първото полугодие на 2022 г., или 14,4%, отчете фондът в сряда, цитиран от Bloomberg. Загубата през второто тримесечие възлиза на 10% и е най-голямата след рекордната загуба от 14,6% през първото тримесечие на 2020 г.  Годишна възвръщаемост на фонда. Графика: Bloomberg Годишна възвръщаемост на фонда. Графика: Bloomberg

Главният изпълнителен директор Николай Танген заяви пред законодателите през май, че по-голямата несигурност и по-силните рискове са "новото нормално" за най-големия собственик на акции на публично търгувани компании в света и сега вероятно той е изправен пред най-големите промени от 30 години поради геополитическите последици от войната в Украйна.

"Пазарът се характеризира с растящи лихвени проценти, висока инфлация и война в Европа", каза Танген в изявлението си. "Технологичните акции се представиха особено зле с възвръщаемост от -28%." 

През първото полугодие фондът е загубил 17% от стойността на акциите, в които държи по-голямата част от инвестициите си, и 9,3% от инструментите с фиксиран доход. Енергийният сектор е единственият с положителна възвръщаемост от 13%, смекчавайки удара благодарение на рязкото увеличение на цените на петрола, газа и рафинираните продукти. 

Стойността на вложенията в непублични недвижими имоти е нараснала със 7,1%, подкрепена от логистичните площи, въпреки че те представляват само 3% от инвестициите на фонда.

На 27 февруари Норвегия реши да продаде руските активи на фонда в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, но срещна проблеми с прилагането на решението, след като Русия забрани на чужденци да извършват сделки на нейните фондови пазари. 

През март норвежката централна банка Norges Bank заяви, че ще се завърне към препоръка за отпадане на замразяването на инвестициите на фонда в Русия, след като пазарите започнат да функционират по-нормално, заедно с по-подробни препоръки за извършване на продажбата. 

Създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира приходите от петрол и газ на Норвегия в чужбина, фондът има портфолио от акции на около 9 хил. компании, а през миналата година за първи път навлезе в сферата на инфраструктурата за възобновяеми енергийни източници. Като цяло общата възвръщаемост на фонда е с 1,14 базисни пункта по-висока от тази на индекса, спрямо който се измерва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още