IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва новия месец с понижения на цената*

В момента пазарите осмислят противоречащи си двигатели, обясни анализатор

10:00 | 01.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на суров петрол започва новия месец на червено, докато опасенията за търсенето нарастват, доларът поскъпва, а инвеститорите избягват рискови активи като суровините, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,78%, или 0,75 долара, до 94,89 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,78%, или 0,70 долара, до 88,85 долара за барел. През август сортът записа трети пореден месечен спад и маркира най-дългата серия загуби от април 2020 г.

Централните банки продължават да затягат паричната политика, за да преборят ускорилата се инфлация. Отделно, трейдърите следят движението на корабите през Суецкия канал, след като танкер заседна, прекъсвайки движението, преди да бъде върнат в изправност.

В Китай, най-големия вносител на "черно злато" в света, и по-конкретно в Чънду, част от провинция Съчуан, ще бъдат въведени строги ограничителни мерки поради скорошен ръст в броя новозаразени с коронавирус. Това е най-големият град, който предстои да бъде затворен, след двумесечната криза в Шанхай по-рано тази година.

По-рано миналата седмица Саудитска Арабия сигнализира, че може да се наложи Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да ограничат продукцията с цел да успокоят волатилния пазар. Други членове на картела, като Ирак и Кувейт, изразиха подкрепата си за предложението. Преговорите по възобновяването на ядрената сделка с Иран продължават.

"В момента пазарите осмислят противоречащи си двигатели", каза Вишну Варатан, ръководител по икономика и стратегии в Mizuho Bank Ltd., посочвайки фактори като опасенията около търсенето, както и преговорите за възобновяването на ядрената сделка. "Пазарите ще са нащрек на фона на предстоящото в понеделник заседание на ОПЕК+", допълни Варатан.

Предстои представителите на картела да се срещнат на 5 септември, за да вземат решение за предлагането, след като месец по-рано одобриха минимално увеличение. Сред факторите, които ОПЕК+ може да вземе предвид, е воденият от САЩ план за определяне на таван на цената на руския петрол в опит да се лиши Москва от средства, докато води война в Украйна.

Предложението набира подкрепа, като британското правителство също изрази такава. Предстои в петък финансовите министри на Г-7 да обсъдят темата.

Данните, публикувани в сряда, показаха, че щатските запаси на "черно злато" са се свили за трета поредна седмица, намалявайки с над 3 млн. барела, като спад е отчетен и в ключовия хъб за съхранение в Кушинг. Запасите на бензин също са намалели.

Щатският долар продължава да поскъпва, разменяйки се срещу 139,44 японски йени.

*Към 09:48 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още