IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на американския суров петрол падна до 8-месечно дъно*

Инвеститорите осмислят перспективите пред търсенето и паричното затягане от централните банки

09:56 | 07.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се свива до най-ниското си ниво от януари насам в сряда, когато сортът поевтинява с 1,60%, или 1,39 долара, до 85,49 долара за барел. Тя бе повлечена надолу от рекордното поскъпване на щатския долар и нарастващите опасения за световното търсене, пише Bloomberg.

Цената на европейския сорт Брент намалява с 1,35%, или 1,25 долара, до 91,58 долара за барел.

Поскъпването на щатския долар оскъпява покупката на петрол за тези клиенти, които са извън САЩ.

"Черното злато" започна септември със слабо начало, удължавайки серията си от спадове, продължили вече три месеца - най-дългата губеща серия от над две години насам.

На фона на паричното затягане от централните банки инвеститорите се опасяват, че икономиките може да изпаднат в рецесия. Ограниченията против разпространението на коронавируса в Китай притъпяват търсенето, като в някои центрове от Чънду до Шънджън периодът на блокиране бива удължаван или се въвеждат нови ограничителни мерки.

Влияния върху движенията оказват и решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да намалят предлагането през октомври с цел стабилизиране на световните пазари.

Групата ще намали производството със 100 хил. барела на ден следващия месец, връщайки добива обратно на нивата от август. 

Поевтиняването на петрола ще облекчи част от инфлационния натиск, като намали цената на продуктите, включително на бензина. Цената на горивото в САЩ на колонките в бензиностанциите намалява за над 80 дни, падайки до най-ниското си ниво от март насам, според данни на Американската автомобилна асоциация (ААА).

*Към 09:36 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
khao
преди 1 година
и бензина пада от няколко седмици, скоро и газа... еййй, пак нема да се случи измиране от студ, както ватнициите обещаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още