IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WTI се насочва към първото си тримесечно понижение от над две години*

Цената на "черното злато" се движи в сравнително тесен диапазон, смята анализатор

09:55 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява в четвъртък, докато инвеститорите осмислят перспективите пред търсенето, паричното затягане от централните банки и плановете на САЩ да възобновят стратегическите си резерви на суровината, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,24%, или 0,23 долара, до 93,87 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,14%, или 0,12 долара, до 88,36 долара за барел.

WTI е напът да запише първото си тримесечно понижение от над две години, докато централните банки, сред които и Федералният резерв на САЩ, продължават да затягат паричната политика в опит да преборят инфлацията, влошавайки перспективите пред потреблението на енергия.

Скорошните понижения изтриха ръстовете в цената на "черното злато", предизвикани от руската инвазия в Украйна, като по-рано този месец цената на сорта падна до най-ниското си ниво от януари насам.

Въпреки че властите в Чънду, Китай планират да облекчат мерките на блокиране в някои части на града по-късно в четвъртък, което би подпомогнало търсенето, Международната агенция по енергетика предупреди в сряда, че страната е напът да запише най-големия си годишен спад в търсенето на петрол от повече от три десетилетия насам.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че плановете му да възобнови държавните петролни резерви не включват определена цена за покупка или продажба, като тези планове вероятно няма да се осъществят преди фискалната 2023 г. Във вторник от Bloomberg News написаха, че властите са обсъдили запълването на стратегическите петролни запаси, ако цената падне под 80 долара за барел.

"Ако оставим настрана дневната волатилност, петролът се движи в сравнително тесен диапазон - Брентът се търгува срещу 90-95 долара за барел", смята Вандана Хари, основателка на Vanda Insights.

Трейдърите следят и предстоящата стачка в американските железници, която има потенциала да предизвика още смущения на суровинните пазари. Спиране на железниците носи риска от покачване на цените на бензина, смятат от Американската асоциация на петролните и нефтохимичните производители.

*Към 09:51 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още