IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко от 6 месеца след борсовия си дебют „Телематик“ влиза в индекса на най-ликвидните компании BGBX40

За периода оборотът от търговията с акции на компанията е над 2,6 млн. лева

17:05 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

По-малко от шест месеца, откакто акциите ѝ се търгуват на Българската фондова борса (БФБ), първата публична хазартна компания - „Телематик Интерактив България“ АД, влиза в индекса BGBX40.

Индексът BGBX40 обединява най-ликвидните компании на БФБ, с най-активна търговия на акциите им. В него влизат 40 емисии акции, допуснати до търговия на основен пазар, с най-голям брой сделки и най-висока медианна стойност на дневния оборот за период от 6 месеца.

За период от почти 6 месеца (акциите на дружеството се търгуват на БФБ от 22 март, като първичното публично предлагане (IPO) се състоя на 22 февруари) са сключени повече от 1300 сделки с малко под 85 хил. книжа на компанията зад бранда PalmsBet и е реализиран оборот от над 2,6 млн. лева.

Стойност за акционерите

Още с листването си на борсата „Телематик Интерактив България“ АД влезе в топ 20 на компаниите с най-голяма пазарна капитализация, след като набра 16 млн. лева на IPO-то си, за да ги инвестира в международната си експанзия.

Само три месеца след листването си дружеството реши да изплати на акционерите повече от 50% от печалбата си за 2021 г. като дивидент – почти 10,2 млн. лева общо (2,35 лева на акция), или 4,7% дивидентна доходност спрямо емисионната цена. Допълнително, акционерите получиха над 8,6 млн. лева непаричен дивидент под формата на акции.

С последното компанията увеличи капитала си от 4 320 006 лева на 12 960 018  лева и на практика осъществи сплит на акциите и така ги направи по-достъпни за инвеститорите заради по-ниската им цена.

Така дружеството значително надвиши предвиденото в устава относно дивидента за акционерите (минимум 40% от печалбата за съответната година), а и ги възнагради допълнително с безплатни акции, които да продължат да им носят стойност на фона на финансовото представяне на компанията.

Силен ръст на приходите и печалбата

„Телематик Интерактив България“ АД продължава да демонстрира отлично финансово здраве. Компанията отчита силен ръст на приходите и печалбата за първата половина на годината.

Консолидираните нетни приходи от продажби на компанията се увеличават до над 47,2 млн. лева към края на юни в сравнение с 34,8 млн. лева към края на юни 2021 г., или с почти 36% на годишна база. Нетната печалба за същия отчетен период е за почти 11,1 млн. лева в сравнение с 8,8 млн. лева година по-рано, или нараства с 26%.

Дружеството увеличава броя на активните си клиенти до 71,7 хил. души към края на полугодието от 45,4 хил. души за първата половина на 2021 г., или с 58% на годишна база.

„Телематик Интерактив България“ АД продължава да разширява бизнеса си. Дъщерното дружество на компанията „СиТи Интерактив“ ЕООД, което разработва и реализира на пазара игрално съдържание, сключи няколко сделки на най-голямото изложение на игралната индустрия ICE Totally Gaming в Лондон за разширяване на присъствието на „Телематик“ в Латинска Америка и Централна и Източна Европа.

Последна актуализация: 20:02 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още