IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в земеделие и храни може да изгубят 150 млрд. долара заради климатичните промени

Според ново проучване компаниите в тези сфери може да изгубят до четвърт от стойността си до 2030 г.

10:05 | 20.09.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Най-големите компании в сферата на земеделието и храните може да изгубят до четвърт от стойността си до 2030 г., ако не се адаптират към новите държавни политики и потребителско поведение, обвързани с климатичните промени, посочват свързани с ООН активисти в нов доклад.

Проучване, което ще бъде представено във вторник, разглежда как 40 големи компании, включително земеделски производители и търговци на храни на дребно, могат да се справят със сценарии, посочени за ключови за намаляване на вредните емисии, например ако правителствата наложат цени на въглеродните емисии или ако потребителите намаляват консумацията си на месо.

Цитирано от Ройтерс проучване открива, че стойността на компаниите ще намалява средно с около 7% до 2030 г., което се равнява на около 150 млрд. долара загуби на инвеститори, ако те приемат нови практики.

В същото време бизнес сфери като „месо“ на хранителна основа и възстановяване на горите предлагат на същите компании нови големи възможности, се казва в доклада.

Проучването не посочва конкретни компании, затова не може да бъде възприето като инвестиционен съвет, казва представител на кампанията.

Докладът се публикува от Race to Zero – подкрепена от ООН кампания за решаване на климатичните промени. Изследователите са използвали данни от Vivid Economics, част от консултантската компания McKinsey & Co. Докладът ще бъде представен по време на Климатичната седмица в Ню Йорк – седмица от събития, обвързани със събирането на световните лидери в града.

Поддръжници казват, че откритията показват колко важни са предишни призиви към инвеститори и компании да елиминират суровини, свързани с продукти като говеда, палмово масло и соя, които допринасят за обезлесяването. Над 100 световни лидери миналата година се ангажираха да спрат и обърнат обезлесяването и деградацията на земята до края на десетилетието.

„Реалността е сурова: природният риск бързо се превръща в неразделен фактор за инвестиционния риск“, казва Питър Харисън, главен изпълнителен директор на Schroders, в изявление, изпратено от представител на Race to Zero.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
еми не инвестирайте и си яжте пачките... даеааа и алчнярите които управляват света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още