IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от предизвикана от Фед рецесия помрачиха настроенията на Wall Street

Книжата на Ford поевтиняха с нас 12%, след като компанията предупреди за продължаващите проблеми с доставките

23:10 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси записаха спадове, докато инвеститорите оценяват шансовете за още едно голямо покачване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете спад от 311,94 пункта, или 1,01%, до ниво от 30 707,74 пункта.

Широкият измерител S&P 500 изтри 1,12% от стойността си, смъквайки се до равнище от 3856,08 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,95 на сто до 11 425,05 пункта.

Причина за пониженията на борсовите индекси са опасенията, че ходовете на Фед може да тласнат щатската икономика към рецесия - нещо, което вече се е случвало през 70-те и 80-те години на миналия век, когато ръководител на банката е Пол Волкър. За да забави рекордната инфлация тогава, регулаторът, под ръководството на Волкър, затяга силно паричната си политика, предизвиквайки рецесия в САЩ.

Последните изказвания на служители на Фед загатнаха, че банката ще продължи да покачва лихвите, независимо от данните, които показаха забавяне в растежа на щатската инфлация. Очакванията са банката да продължи с агресивните лихвени повишения, като одобри трето поредно увеличение от 75 базисни пункта в сряда, когато приключва двудневното заседание на регулатора.

Ден по-рано щатските борси записаха сесия на зелено, търсейки единна посока във волатилната търговия. Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments, обясни пред CNBС, че инвеститорите са в режим на изчакване. "Пазарите чакат да видят някакъв тип бичи или мечи катализатор, който да ни изкара от този диапазон на търговия. Те се затрудняват да намерят единна посока и това е основната новина", каза експертът.

Книжата на американския автомобилен концерн Ford Motor Co. поевтиняха с нас 12%, след като компанията обяви, че продължаващите проблеми с веригите на доставки може да ѝ костват допълнително 1 млрд. долара през третото тримесечие.

Щатските индекси в края на редовната търговия във вторник (20 септември). Щатските индекси в края на редовната търговия във вторник (20 септември).

Книжата на Apple Inc. отчетоха ценови ръст от над 1,8%, въпреки че компанията обяви по-рано, че ще предприеме значителни увеличения на цените на приложенията и покупките в рамките на магазина си за приложения App Store от Европа до Азия, за да защити маржовете си, тъй като основните валути се обезценяват спрямо щатския долар.

Акциите на Microsoft, Alphabet, Meta и Amazon поевтиняха съответно с 0,7%, 1,7 на сто, 0,9% и 1,8 на сто.

Поскъпнаха акциите на компаниите за добив на петрол и газ, като цената на книжата на Marathon Petroleum Corp., Valero Energy и Phillips 66 нарасна съответно с 0,9%, 3% и 1,9 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 3,571% и 3,573 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,36% до 110,13 пункта.

На петролните пазари цената на Брент се понижи с 1,28% до 90,82 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI записа спад от 1,8 на сто до 84,19 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,62% до 1665,35 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още