IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията няма да променят плановете на Канадската централна банка

Инфлацията в страната продължава да е висока, смята заместник-управителят на ведомството

11:00 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ускоряването на инфлацията в Канада се е забавило за втори пореден месец през август, но това изглежда няма да промени плановете на централната банка на страната по отношение на лихвените повишения.

Инфлацията в Канада продължава да е "твърде висока", но върви в правилната посока, заяви представител на канадския регулатор, като допълни, че банката ще направи всичко необходимо, за да върне ценовия растеж към целевото равнище, пише Ройтерс.

Растежът на инфлацията в Канада се забави за втори пореден месец през август. Източник: Bloomberg L.P. Растежът на инфлацията в Канада се забави за втори пореден месец през август. Източник: Bloomberg L.P.

"През август инфлацията бе 7%. Въпреки че сме се насочили в правилната посока, тя все още е твърде висока", заяви заместник-управителят на банката Пол Бодри по време на своя реч пред студенти в Уотърлу, Онтарио.

"Ще продължим да предприемаме каквито и мерки да са необходими, за да възстановим ценовата стабилност за домакинства и бизнес и за да поддържаме доверието на канадците, че можем да изпълним своя мандат за връщане на инфлацията към нивото от 2%", допълни банкерът.

Според Бодри рискът от "твърдо приземяване" на икономиката може да се намали чрез ясно предаване на намеренията на централната банка за пътя на паричната политика.

Статистиката във вторник показа, че годишната инфлация в Канада се е равнявала на 7% през август, след като през юли достигна 7,6%, а месец по-рано тя бе на 40-годишен връх от 8,1%. Икономистите очакваха равнище за август от 7,3 на сто, пише Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още