IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се срина до 20-годишно дъно след изборите в Италия

Десният триумф на вота оказва допълнителен натиск върху единната валута

14:16 | 26.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Победата на дясната партия на Джорджа Мелони Fratelli d'Italia с почти 26% от гласовете на парламентарните избори в Италия изнервя инвеститорите във валута. В понеделник еврото се обецени с 1,3% до 20-годишно дъно от 0,9565 долара. 

„Въпреки че десният алианс е официално ангажиран с Европейския съюз, политическите насрещни ветрове от Италия ще се засилят", предупреждава Томас Гитцел, главен икономист във VP Bank. „Европейската енергийна криза, рисковете от рецесия и сега десният алианс в Италия, който е безпрецедентен от Втората световна война насам, погребват надеждите за бързо възстановяване на еврото“, казва той, цитиран от Ройтерс. 

Въпреки това Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg, смята, че има малка вероятност ръководеното от Мелони правителство да наруши правилата на ЕС до такава степен, че Италия да се насочи към дългова криза и да застраши еврото. „Трябва да сме готови за някои сътресения, например по въпросите на миграцията, но не очакваме големи икономически, финансови или политически сътресения", каза главният икономист в първата си оценка.

Ако Мелони наистина получи мандат за съставяне на новото правителство, най-важният въпрос ще бъде дали тя ще назначи финансов министър със стабилни проевропейски настроения, пояснява той, цитиран от N-TV.

По-рано през деня 45-годишната Мелони заяви, че това е ден на гордост за нейната партия. Избирателите са дали ясен мандат на десните партии да съставят правителство, каза тя. По думите ѝ сега е необходимо единство, за да се справи страната с многобройните проблеми. „Ако сме призвани да управляваме тази страна, ще го правим за всички италианци, с цел да обединим хората, да насърчаваме това, което обединява, а не това, което разделя", заяви Мелони пред журналисти. Тя добави, че с доверието на избирателите няма да се злоупотребява.

По-рано лявоцентристката партия Partito Democratico (PD) призна поражението си. "Това е тъжна вечер за нашата страна", заяви пред репортери депутатът от партията Дебора Саракчиани. „Десницата има мнозинство в парламента, но не и в страната“, каза още тя. 

По предварителни данни избирателната активност е била 64,1 процента. Преди четири години гласували бяха 74% от имащите право на глас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 5
Repoman
преди 1 година
Явно еврото ще копае дъното с тази все още почти нулева лихва на ЕЦБ. Може би ЕЦБ трябва да направи извънредно заседание и да предприеме мерки срещу сриващото се евро преди хората от белия свят в ЕС да вземат нещата в свои ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още