IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рен от ЕЦБ: Европейските държави да избягват прекомерните разходи заради енергийната криза

Безразборните разходи няма да помогнат в борбата с инфлацията, смята централният банкер

20:01 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавите членки на еврозоната трябва да избягват твърде големите разходи вследствие на енергийната криза, тъй като дългосрочният дълг вече представлява опасност за една трета от блока. За това предупреди ръководителят на Финландската централна банка и член на Европейската централна банка (ЕЦБ) Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

"Усилията на страните от Европейския съюз (ЕС) да намерят начини да ограничат сметките на домакинствата за енергия са разбираеми, но безраборното увеличаване на разходите няма да помогне в борбата срещу инфлацията", смята Рен.

Вместо това той апелира за временни мерки, насочени конкретно към най-уязвимите в обществото. "Дългосрочната устойчивост на дълга на повече от една трета от страните в еврозоната вече се намира под сериозна заплаха", каза ръководителят на финлданския регулатор.

Коментарът повтаря изказването на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард от по-рано тази седмица, когато тя заяви, че "има повече мерки, които са широкообхватни, отколкото такива, специално създадени за тези, които имат най-голяма нужда".

Този подход "не е непременно добър за добре координирана фискална и парична политика", смята Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още