IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един банкер в ЕЦБ се присъедини към отбора в полза на 75 базисни пункта лихвено увеличение

Половин процентен пункт е минимумът за октомври, каза Гедиминас Шимкус

12:18 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Още един представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) се присъедини към групата банкери, подкрепящи повторно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.) през октомври, пише Ройтерс.

"Моят избор би бил 75 б.п. Наясно съм, че няколко опции може да са на масата за преговори, но 50 б.п. е минимумът", каза ръководителят на централната банка на Литва Гедиминас Шимкус, повтаряйки думите на свои колеги.

В сряда управителят на централната банка на Словакия Петер Кажимир посочи, че "може да се наложи ЕЦБ да увеличи лихвите с още 75 б.п. през следващия месец, докато инфлацията остава неприемливо висока", като подобен коментар малко по-късно направи и ръководителят на Финландската централна банка Оли Рен.

На въпрос дали може да се обсъжда ход от цял процентен пункт Шимкус отговори, че това "определено би било твърде много".

В сряда управителят Кристин Лагард коментира, че "първата цел" за лихвите ще е неутралното равнище, често наричано и естествено, което нито стимулира, нито ограничава растежа.

"Смятам, че естественото лихвено равнище в този момент е малко по-ниско от 2%, но има много оценки", допълни Шимкус.

Според него ЕЦБ трябва "възможно най-скоро" да започне разговори на тема намаляване на баланса си, но дискусията не означава непременно моментално действие.

Марио Сентену, управител на централната банка на Португалия, изрази по-различно мнение. В интервю за телевизия Bloomberg той каза, че ЕЦБ трябва да се фокусира по-скоро върху паричната политика, отколкото върху баланса си, тъй като лихвата по депозитите все още е далеч от неутралното равнище. "Имаме да изминем път в посока нормализиране на паричната политика и това е основният фокус в момента", каза Сентену.

През септември банката изненада със силен ястребов* ход в размер на 75 б.п. - най-голямото увеличение, ако не се вземе предвид техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз. Ходът присъедини ЕЦБ към над 40 централни банки по света, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, които одобриха повишения от по 75 б.п. в опит да озаптят галопиращата инфлация.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още